Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Nagrada „Oskar“ je 43 puta otišla u Austriju. Mocart, Novogodišnji koncert i "The Sound of Music", jedan od najgledanijih filmova u istoriji, već dugo oblikuju muzičku sliku Austrije. Međutim, i mladi izvođači su sve više u žiži interesovanja i sviraju u inostranstvu u rasprodatim dvoranama. Oko 17% ukupnih prihoda muzičke industrije uloženo je u "A & R (Artist & Repertoire)", stvaranje novih talenata. Industrija muzike, filma i zabave u Austriji u stalnom je pokretu i međunarodno uspešna.
listen

Izuzetno bogata i raznovrsna istorija muzike u Austriji dovela je do toga da zemlja danas u muzičkoj industriji igra ključnu ulogu. Austrijsko muzičko tržište je na 16. mestu u svetskim okvirima.

Više od 22.000 muzičkih stvaralaca iz svih muzičkih žanrova živi u Austriji. Njihovi inostrani prihodi su u odnosu na susedne zemlje nemačkog govornog područja najviši, a vrlo su uspešni i u drugim delovima Zapadne Evrope. 

Domaća filmska industrija sastoji se od preko 2.300 kompanija. Prevladavajuća većina njih ima manje od deset zaposlenih i ima vrlo usitnjenu strukturu. 

U Austriji se godišnje održava oko 20 filmskih festivala. Najveći i najpoznatiji festival je „Viennale“ u Beču, koji, od svog osnivanja 1963. godine, svake godine privlači više od 80.000 posetilaca. Na programu su mešavina dokumentarnih filmova, umetničkih filmova i debitantskih nastupa mladih reditelja. 

Kompanije za proizvodnju filmova u Austriji imaju idealne uslove: jedinstvene i spektakularne predele, istorijske gradove i savršenu infrastrukturu. 176 međunarodnih produkcija sa svih kontinenata podnelo je zahtev za odobrenje snimanja u Beču 2015. godine. Najveći broj zahteva došao je iz Nemačke, a sledili su upiti iz Velike Britanije, Finske, Japana, Brazila i Kine. U Tirolu se poslednjih godina realizovalo preko 80 indijskih produkcija. 

Inovativnost

U Austriji sektori muzike i filma u sve većoj meri rade sa najnovijim tehnologijama. Poslednjih godina osnovano je mnogo startapova koji su se specijalizovali za pretraživanje i pronalaženje muzike, preporučivanje iste drugima i uživanje u njoj. Osim toga, ima sve više preduzeća koja se bave najnovijim tehnološkim razvojem kao što su imerzivni audio, virtuelna stvarnost, dubinsko učenje i veštačka inteligencija. 

Jedno austrijsko preduzeće razvilo je tehnologiju koja dopušta slanje audio signala bez primetnog kašnjenja. Rešenja ovog preduzeća na području virtuelne stvarnosti omogućavaju da muzičari, međusobno udaljeni hiljadama kilometara, imaju zajedničke probe. Ovi pioniri realizuju isto tako i VR koncerte.

Jedinstveni softver za distribuciju digitalne muzike putem više od 500 servisa za preuzimanje i streaming u celom svetu dolazi iz Austrije. Preduzeće je 2006. godine započelo s razvojem distribucijskog softvera koji omogućava muzičkim markama i muzičarima prodaju na velikim portalima, a da se ne moraju brinuti o tehničkim preduslovima ili naplati. 

Vodeći svetski ponuđač visećih kamera ima svoje sedište u Austriji. Njegov inovativni proizvod omogućava kretanja kamere na velikim visinama i na velikim razdaljinama. Sastoji se od nekoliko osnovnih modula čija kombinacija omogućava prilagođavanje individualnim situacijama za snimanje. 

Muzičari iz celog sveta stalno su u potrazi za prikladnim prostorima za svoje probe, osobito kada putuju. Jedna platforma, razvijena u Austriji, pomaže im na način da međusobno spaja domaćine i muzičare.  Pomoću aplikacije “search-book-play” kojom se vrlo lako rukuje, mogu se sa samo nekoliko klikova rezervisati prostorije za probe na jedan ili više sati u bližoj okolini ili stranim gradovima.

Dokumentarna serija „Universum“,  sa emisijama od nekoliko epizoda o životinjama i prirodi i sa inovativnim pojedinačnim filmovima koji su posvećeni temama iz istorije, nauke i tehnike, oduševljava široku publiku već više od 25 godina. Sopstvena austrijska produkcija  dokumentarne serije „Universum“ prodaje se u 100 zemalja širom sveta. U međunarodne saradnike-partnere austrijskih producenata spada i BBC.

Bečka državna opera (Wiener Staatsoper), kao jedna od vodećih operskih kuća, ponudila je 2013. godine sa staatsoperlive.com prvi streaming opere u svetu. 45 streaminga uživo godišnje, dva kanala, sinhronizovani Second Screen Content i redovni program na UHD-u definišu globalni benchmark za digitalizaciju kulture.

Kreativno obrazovanje

Institut SAE, osnovan 1976. godine, nudi obrazovanje specifično za ovaj sektor, koje udovoljava zahtevima globalnog sektora kreativnih medija. On pokriva sledeća medijska područja: audio, film, animaciju, razvoj igara, muzički sektor i web. Programi studija za sticanje zvanja bakalaureta i mastera nude se u saradnji sa Univerzitetom Middlesex iz Londona. Institut SAE prisutan je na 54 lokacije, između ostalog i u Londonu, Berlinu, Minhenu, Parizu, Barseloni, Njujorku i Los Anđelesu.

Obrazovanje na muzičkim akademijama i konzervatorijumima u Austriji ima izvanredan ugled međunarodnih razmera. Austrija je destinacija mnogih budućih muzičara, odnosno studenata muzike. Akademija za muziku i scenske umetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst) u Beču, kao i muzičke akademije u Gracu i Salcburgu uživaju međunarodni ugled.

listen
listen