Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Šta imaju zajedničko BMW-ov motor i Mercedes-ova zvezda? Oni su iz Austrije. Zato što se u Austriji proizvode svi delovi koji su neophodni za automobil. Takođe i kompletna vozila, kao što je npr. terensko vozilo sa zvezdom. Automobilska industrija u svetu odlikuje se intenzivnom  umreženošću  pojedinačnih kompanija. Austrija kao dobavljač delova za vozila i tehnologija pri tome predstavlja važnog igrača.
listen

Internacionalno umreženi stručnjaci  

Austrijska automobilska industrija nudi svojim međunarodnim kupcima usluge na mnogim poljima, bilo da se radi o proizvodnji karoserije, električnim komponentama i elektronici, motorima ili uslugama. Na dve lokacije u Austriji osnovani su automobilski klasteri u kojima se jednostvnijom saradnjom preduzeća podstiču inovacije za nove proizvode ili proizvodne procese. Više od 700 austrijskih preduzeća - proizvođača motornih vozila i dobavljača za automobilsku industriju - brinu o dobrom ugledu austrijske automobilske industrije.

Već godinama automobilska industrija CEE doživljava značajan razvoj. Austrija se nalazi u srcu regije i optimalno je integrisana u dobavljačke lance. Austrijska automobilska industrija najbolje je umrežena s Nemačkom. Skoro polovina celokupnog austrijskog izvoza odlazi u susednu severnu zemlju. Osim toga, mnoge nemačke automobilske grupe kompanija imaju proizvodne pogone u Austriji ili bliske kontakte s austrijskim dobavljačima.

Snaga inovacija

U proteklih 25 godina investirano je 7,8 milijardi evra u razvoj austrijske automobilske industrije. Ovde se svake godine potroši skoro 20.000 evra po radnom mestu na istraživanja. Nove tehnologije i koncepti mogu se brzo realizovati zahvaljujući ovim inicijativama. Kvalitet, bezbednost i ekološka svest su pri tome u prvom planu.

Austrijska automobilska industrija globalno predvodi po pitanju  kompetentnosti za motore i pogon na četiri točka i specijalizovana je za inženjering i proizvodnju prototipova. Austrijska preduzeća razvijaju i proizvode složene elemente, od agregata za pogon na svim točkovima preko motora s unurašnjim sagorevanjem pa do cilindara ili specifičnih komponenti. Austrijska preduzeća već danas učestvuju u oblikovanju budućnosti svetske mobilnosti, na primer isporukom posebno efikasnih baterija za električna vozila.

Održiva mobilnost

Najveće promene u automobilskoj industriji mogu se očekivati najviše u oblastima životne sredine i energije. S obzirom na rastuće ekološke obaveze u celom svetu i na visoke troškove zbog zagađenja životne sredine, austrijska preduzeća iz automobilske industrije oslanjaju se na proizvode koji smanjuju emisije i koji su energetski efikasni. Tehnički se to postiže novim pogonskim sistemima i jednostavnijim načinom konstrukcije vozila.

Čista mobilnost naročito je jaka strana austrijske automobilske industrije. U oblastima Eco Powertrains, Eco Materials i Eco Design i Smart Production razvijaju se rešenja za sve aspekte održivosti koji štede resurse. Električna vozila s većom autonomijom kao i plug-in hibridna vozila imaju najbolje šanse za budući uspeh na tržištu u sektoru „zelenih automobila“. Proizvođači motora istražuju električne i hibridne motore i bave se modelima pogona na prirodni gas i tečni prirodni gas.

Austrija je u samom evropskom vrhu na području lakih konstrukcija koje efikasno koriste resurse i štede energiju zahvaljujući svojoj multidisciplinarnoj stručnosti na području materijala. U poređenju sa 50 najboljih evropskih regija na području lakih konstrukcija Gornja Austrija se nalazi na 19. mestu, a na području kompozitnih materijala od metala na trećem mestu. Bilo da se radi o čeliku, lakim metalima, plastici ili kompozitima: austrijski proizvodi sigurno idu u budućnost. Osim tehničkih univerziteta koji pružaju vrhunske usluge automobilskoj industriji, postoji više od 50 neuniverzitetskih istraživačkih institucija i/ili instituta koji su saradnici-partneri preduzeća.

A što se tiče autonomne vožnje, iz Austrije dolazi visoka tehnologija za korisnike širom sveta. Jedno bečko poduzeće razvilo je revolucionarnu skalabilnu i sigurnu platformu za upravljačke uređaje, koju mogu koristiti proizvođači automobila i dobavljači iz celog sveta. Platforma spaja fleksibilnu arhitekturu i modularni sistem bezbednosti koji se lako može prilagoditi specifičnim zahtevima kupaca, što predstavlja bitan doprinos održivoj i bezbednoj mobilnosti u budućnosti.
listen