Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Svetski lider za epruvete za vađenje krvi? Projektant koji radi u 78 zemalja sveta? Svetski uspešan provajder logistike unutrašnjeg transporta u bolnicama? Lider u digitalnom upravljanju dijabetesom? Austrijske kompanije u sektoru zdravstvenog sistema i zdravstvenih ustanova imaju mnogo da ponude svojim međunarodnim klijentima.
listen

Ovaj sektor obuhvata firme koje proizvode specijalne instalacije za zgrade prilagođene zahtevima zdravstvenog i medicinskog sektora, higijeni, transportu i komunikaciji, kao i pružaoce usluga i savetnike koji rukovodiocima zdravstvenih institucija stavljaju na raspolaganje stručnost i usluge.

Struktura

Struktura sektora zdravstvenog sistema i institucija u skladu je sa sedam funkcionalnih područja bolnica:

 • pregled i lečenje (ambulanta, poliklinika, hitni prijem, šok-soba, endoskopija, operaciona sala, porodilište, itd.);
 • medicinska nega (odeljenja s krevetima);
 • uprava (poslovodstvo, finansije, ljudski resursi, elektronska obrada podataka, sindikat, itd.);
 • socijalne službe (portirnica, socijalna služba, bolnička kapela, kafić);
 • nega i zbrinjavanje (radionice, skladište, kuhinja, odeljenja za negu, apoteka, odeljenje za sterilizaciju, operativno područje);
 • istraživanje i podučavanje (predavaonice, učionice);
 • ostala područja (na primer, hitna služba, uslužne eksterne firme, dečji vrtić).

Preklapanja postoje takođe s medicinskom tehnikom i laboratorijskom dijagnostikom (pružaoci usluga, proizvođači, dobavljači i prodajna društva). Mnogobrojni dobavljači potiču iz drugih high-tech sektora (na primer, automobilske industrije, vazduhoplovstva, optoelektronike, ekstruzije i tehnike livenja u kalupu, izrade alata).

Stručnost

Austrijski ponuđači uspešni su sa sveobuhvatnim ponudama, od projektovanja, preko izgradnje, pa do školovanja osoblja i tekućeg poslovanja, tako da imaju mnogo iskustva u saradnji s međunarodnim partnerima.

Osim toga, austrijski proizvođači i pružaoci usluga nude raznovrsne visoko specijalizovane proizvode najboljeg kvaliteta:

 • softverska rešenja, na primer, za onkološko lečenje ili automatsku podršku za nalaze;
 • brzi dijagnostički testovi;
 • uređaji za merenje šećera u krvi;
 • inovativna dijagnostika;
 • inovativna higijenska rešenja;
 • inovativni uređaji za trening i rehabilitaciju;
 • plastični delovi za medicinske i dijagnostičke primene.

Projekti

Na ostrvu Hainanu na jugu Kine u izgradnji je klinika za akutne bolesti i rehabilitaciju, projekat koji će tokom celog životnog ciklusa podržavati jedan austrijski developer zahvaljujući sporazumu o saradnji. Obim usluga obuhvata projektovanje, isporuku medicinske tehnike i IT-a i sveukupno upravljanje radom objekta.

U bolnici Canadian Specialist Hospitals u Deiri otvoren je 2016. godine privatni rehabilitacioni centar kao rezultat partnerstva između bolnice i austrijskog developera projekata, koji već 25 godina deluje u celom svetu kao vodeći ponuđač usluga rehabilitacije.

IT za zdravstvenu negu

U doba digitalizacije IT sektor ima sve veći značaj za zdravstveni sektor. Austrijske razvojne kompanije pokazuju svoje prednosti pre svega na području IT-a za sektor zdravstvene nege. Tako je jedna MedTech razvojna kompanija sa sedištem u Beču razvila analizu slike na kojoj se mogu pregledati oboljenja kože putem kamere na pametnom telefonu i baze podataka. 

Održivost

Mnogobrojne austrijske firme za medicinsku tehnologiju bave se razvojem i proizvodnjom održivih proizvoda. Tako se, na primer, radi na ekološki prihvatljivim sistemima zbrinjavanja medicinskih tečnosti, na proizvodima za višekratnu upotrebu i na svesnom korišćenju plastika.