Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Tehnologije za gradnju i unutrašnje radove iz Austrije su traženi zbog visokog kvaliteta i pouzdanosti, od sistemskih rešenja za distribuciju energije do zidnih boja sa niskom emisijom. I ne samo u Austriji, zemlji majstora u kući, već i na međunarodnom nivou. Tako je na primer srce hamburške filharmonije, kompletna scenska oprema ove koncertne dvorane, delo jedne austrijske kompanije.
listen

U sektoru instalacione tehnike austrijska preduzeća nude, na području grejanja i ventilacije, novorazvijene stvari kao što su solarni sistemi ili kontrolni sistemi za blisko i daljinsko grejanje privatnih domaćinstav, zajedno sa tradicionalnim primenama na području gasa i sanitarija. 

Industrijskim preduzećima nude se projektovanje i nadzor nad proizvodnjom koncepata postrojenja po meri koji povećavaju tehničku raspoloživost i radni učinak, a smanjuju troškove.

Osim energetski efikasnih novogradnji, u budućnosti će bitnu ulogu igrati zahtevi u vezi sa saniranjem ljuski zgrada i instalacijske tehnike i s optimizacijom postojećeg stanja. Tehnološke inovacije kod građevinskih materijala, proizvoda i mašina trebalo bi da energetske zahteve svedu na minimum.

Austrijski trendovi na području unutrašnjih građevinskih radova su, na primer, drveni podovi i građevinski materijali vrhunskog kvaliteta, građevinski materijali bez štetnih materija i energetski efikasna rešenja.

Preduzetničko okruženje

Sektori unutrašnje i suve gradnje odlikuju se prisustvom mnogo malih i srednje velikih preduzeća. Austrijski ponuđači su sinonim za kvalitet, dugovečnost, održiva rešenja i poštovanje  rokova. Kupci u Austriji oslanjaju se na „svoje“ regionalne privrednike. 

Osim dugogodišnjeg iskustva, u jače strane austrijskih preduzeća spadaju i inovativna rešenja, počev od nove interpretacije podova od parketa, preko inteligentnog umreženja zgrada i upravljanja postrojenjima pomoću ekrana na dodir ili mobilnih uređaja, sve do sistema upravljanja životnom sredinom sa ISO sertifikatom. 

Pametna kuća i pomoćni sistemi

Energetska efikasnost može se postići i optimizacijom sistema za upravljanje zgradom. To je važno u slučaju rasta cena energije, a i radi ostvarenja klimatskih ciljeva. Tako će u budućnosti rešenja za pametnu kuću igrati odlučujuću ulogu. 

Usled demografskih promena povećava se potreba za rešenjima prema konceptu „Život uz pomoć okoline“ (Ambient-Assisted-Living). Inteligentni tehnički sistemi za pomoć doprinose životu u sopstvenoj kući prema sopstvenom nahođenju sve do duboke starosti.

U budućnosti će stoga autonomni sistemi, bežične senzorske mreže i pametna rešenja sve više nadzirati procese u zgradama. Kupci ili pružioci usluga koriste mobilne uređaje kako bi regulisali procese.

Primer BUS-a

Savremeni BUS sistem može podržavati procese kontrole i proslediti informacije instalacionoj tehnici u zgradi. Ova tehnologija je prikladna i za porodične kuće i za javne zgrade kao što su škole i upravne zgrade. 

Sistem može kontrolisati rasvetu, programirano voditi brigu o temperaturi u prostorijama i roletama, kontrolisati garažna vrata, aktivirati detektore pokreta ili obezbediti rad dimnog alarma. 

Pomoću fleksibilnog BUS sistema različiti uređaji i postrojenja komuniciraju međusobno i razmenjuju informacije. Ono što je za starije ljude posebno interesantno: biosenzori mere krvni pritisak i šećer u krvi ili podsećaju osobe na uzimanje lekova. U hitnim slučajevima moguć je neposredan kontakt s lekarima ili službama za tuđu pomoć i brigu.

listen