Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Svejedno da li se radilo o mlečnim proizvodima, hlebu ili kobasicama, austrijski prehrambeni proizvodi se izvoze u 180 zemalja. Najveći svetski proizvođač energetskih pića je iz Austrije. Austrija je veoma uspešna na međunarodnom nivou u pogledu džemova, topljenog sira i ledenog čaja. Bečka kultura kafea proizvela je brojna ukusna peciva koja su popularna širom sveta. A tirolski planinski sir i ulje od semenki bundeve iz Štajerske zaštićeni su regionalni EU-proizvodi.
listen

Među „kraljeve izvoza“ austrijskog sektora hrane i bezalkoholnih pića ubrajaju se, osim energetskih pića, limunada i ledenog čaja, slatkiši i peciva, kao i ostali specijaliteti. Od pristupanja Evropskoj uniji 1995. godine, izvoz proizvoda prehrambene industrije povećao se za više od 500%. Austrijskim proizvođačima posebno je važna regionalna raznolikost proizvoda i održivost u proizvodnji. 

U Austriji, s jedne strane, postoje tradicionalna preduzeća s mnogo iskustva, a s druge strane nova preduzeća i razvojne kompanije koje se sa svojim vlastitim idejama priključuju velikoj kulinarskoj kulturi zemlje. Veliki broj austrijskih preduzeća su mala i srednje velika preduzeća, što omogućava snažnu orijentisanost prema kupcima i poseban fokus na kvalitet proizvoda. Osim toga, austrijska preduzeća se u velikoj meri oslanjaju na regionalno poreklo i na filozofiju zdravlja.

Tradicija i međunarodni uspesi

Austrijski sektor hrane i bezalkoholnih pića ima mnogo preduzeća čija istorija seže sve do devetnaestog veka. Oni sa svojom svešću o tradiciji i uspešnim inovacijama doprinose dobrom ugledu Austrije kao isporučioca proizvoda najvišeg kvaliteta. 

Jedan uspešni developer, proizvođač, oplemenjivač i distributer trajnih, neohlađenih namirnica i pića u sektoru premium kvaliteta isto se tako može osvrnuti na istoriju dugu 160 godina, kao i austrijsko porodično preduzeće koje svoje sokove, ledeni čaj i čaj danas izvozi u 70 zemalja. 

Istorija jednog preduzeća koje se posvetilo isključivo začinima seže do 1881. godine, kada je osnovan mlin za papriku, a udeo njegovog izvoza iznosi oko 70%. Lider u  Austriji na tržištu marmelada i meda danas zapošljava 300 radnika, a svoje korene vuče iz staroaustrijskog pogona „Obstdampfwerk“. 

U celom svetu poznate su napolitanke punjene kremom od lešnika tradicionalne austrijske firme koja na svojoj ambalaži nosi simbol grada u kojem je osnovana - crkvu Sv. Stefana u  Beču. I dan danas se ovaj specijalitet proizvodi u glavnom gradu. 

Nove interpretacije napitaka

Jedno austrijsko energetsko piće, inspirisano funkcionalnim pićima s Dalekog Istoka, krenulo je na svoj svetski put zahvaljujući jedinstvenom marketinškom konceptu. Od 1980-tih godina ono je izvozni hit i pije se u skoro 170 zemalja sveta. 

Paletu energetskih pića proširuje i jedno drugo austrijsko preduzeće, proizvodima od zelenog čaja koji su prirodni i ekološki neškodljivi. Napici su bez laktoze i glutena, „ekološki prihvatljivi“ i sertifikovani za vegane.

Osvežavajuće piće od algi takođe dolazi iz Austrije i uspešno je na međunarodnom tržištu. Na najvećem svetskom prehrambenom sajmu ANUGA u Kelnu 2015. godine, dobilo je nagradu „taste 15“ za top inovaciju godine.

Uživanje bez griže savesti

Budućnost će za sektor hrane i bezalkoholnih napitaka sa sobom doneti promenjeno ponašanje potrošača, za koje su austrijska preduzeća već sada vrlo dobro pripremljena. Ona su fleksibilna u oblikovanju proizvoda - mnoga od njih ne proizvode masovnu robu, već su igrači koji imaju svoje tržišne niše, što olakšava optimalno prilagođavanje novim kretanjima u razvoju. Austrijski proizvodi vodeći su na područjima hrane budućnosti, organske  hrane i funkcionalne hrane, kao i  po pitanju proizvodi za osobe koje imaju neki od oblika netolerancije. 

Potrošači očekuju proizvode koji će podsticati zdravlje - prirodne i ukusne proizvode u kojima se ne nalaze hemijska sredstva za zaštitu bilja. Stoga je kontinuirana mogućnost praćenja proizvodnog lanca naročito važna. Oznaka kvaliteta AMA za mleko i mlečne proizvode je, na primer, uključena u obezbeđenje kvaliteta tokom celog proizvodnog procesa, od sirovog mleka do konzumnog mleka i mlečnih proizvoda, i postavlja više standarde od zakonski definisanih kriterijuma.

Takođe i velika ponuda regionalnih proizvoda austrijskog sektora hrane daje veliki doprinos zaštiti živorne sredine. Kao prvo, proizvođači posebno paze na zaštitu životne sredine i čiste vode, a drugo, kratki transportni putevi smanjuju štetne emisije.

Bitna tema je i zdrava prehrana. Trend  ka vegetarijanskim i veganskim proizvodima, izbegavanju  masnoća i slatkiša i  ka većoj konzumaciji organskih  namirnica nude austrijskim preduzećima u sektoru hrane nove mogućnosti. 

Takođe, i na polju ambalaže utabani su novi putevi. Tako se jedno austrijsko energetsko piće pakuje u posude od parpirnatog laminata, vrstu ambalaže koja ima bolji ekološki bilans nego klasična aluminijumska pakovanja.

listen