Srpski/Crnogorski
Inhalt

EuroSkills 2021: Mladi stručnjaci Austrije najbolji su u Evropskoj Uniji

Sa 33 medalje takmičari Austrije postigli su impresivan rezultat na Evropskom prvenstvu stručnih veština, koje je prošle nedelje održano u Austriji.

© EuroSkills 2021
© EuroSkills 2021
listen

Od 22.-26. septembra 2021. u Gracu/Austriji održano je 7. Evropsko prvenstvo EuroSkills 2021. Za Austriju su ove godine 54 učesnika stala na crtu i sa 33 medalje postigli rekordni rezultat: 11 puta zlato, 12 puta srebro i 10 puta bronza. Uz to su i četiri "Medalje za izvrsnost" za izvanredna dostignuća otišle u Austriju. Mladi stručni kadrovi su otuda više nego premašili sva očekivanja.

Rezultati potvrđuju da stručni podmladak iz Austrije spada u apsolutni vrh Evropske Unije, što je još jedan dokaz izvrsnosti dualnog sistema obrazovanja Austrije.

Cela Evropa zavidi Austrji na ovom modelu uspešnosti , tj. na paralelnom obrazovanju u strukovnoj školi i na praksi u preduzeću,  a oponašaju ga širom sveta. Nije ni čudo, jer na kraju krajeva, učenici današnjice su traženi stručnjaci budućnosti, a jakom poslovnom sedištu potrebni su dobro obrazovani stručni kadrovi.

Već sledeće godine WordSkills biće upriličen u Šangaju, dok će  2023. godine Petrovgrad biti mesto takmičenja u stručnim veštinama.