Srpski/Crnogorski
Inhalt

Prvi voz za brušenje pruga bez emisije ugljenika potiče iz Austrije

Svetska novina pri gradnji pruge: Linsinger primenom vodonične tehnologije postavlja nove standarde u zaštiti klime 


© Linsinger Maschinenbau Gesellschaft m.b.H.
© Linsinger Maschinenbau Gesellschaft m.b.H.
listen

Sektor energetike usled promene klime podleže stalnim procesima transformacije. Austrija u ovoj oblasti prednjači po pitanju tehnologija i globalno nudi najinovativnija rešenja.Električna energija se u velikoj meri stvara iz održivih izvora energija, a njima se ni u jednoj drugoj državi Evropske unije ne pridodaje toliki značaj koliko u Austriji:  U Evropskoj uniji ovi izvori u proseku imaju udeo od 32 %, dok je u Austriji taj udeo 75%.

Vodonik važi za ključnu tehnologiju za energetski preokret. Nije čudo, s obzirom na to da se isti proizvodi lokalno i u potpunosti bez ugljenika. On važi za bezbedan i ekološki neškodljiv energent, i otuda i u oblasti železnice dobija na značaju. Sama proizvodnja je krajnje jednostavna, jer se u te svrhe može korisiti čitav potencijal održivih izvora energije.

Austrijsko preduzeće Linsinger Maschinenbau je pre 25 godina svojim vozilom za brušenje šina prezentovalo svetski novitet. Sada te mašine koriste vodonik kao pogonsko gorivo, što je takođe jedinstveno na svetu.Na taj način je poslednji zagađivač tj. dizel motor, prognan sa šina.

Preduzeće Linsinger je sebi zadalo zadatak da bude deo energetskog preokreta i da aktivno da svoj doprinos za buduće generacije. Prednost „zelenog“ vodoničkog pogona je očigledna: Istina, trenutno su te mašine još uvek skuplje od onih na dizel, ali s druge strane su za celokupnu operativnu posadu značajna olakšica, pogotovu u podzemnim tunelima metroa, i to ne samo sa ekološkog gledišta.

Nove mašine ne proizvode izduvne gasove i manje su bučne. preduzeća Linsinger, koje se dobro integrisalo kao ključni igrač na globalnom tržištu, može da se pohvali debelim snopom narudžbenica. Ove godine se očekuje promet od 78 miliona evra, sa oko 500 zaposlenih lica. Pored šinske tehnike, testere i brusilice za metal, koje se koriste i u brodogradnji, kao i proizvodnja alata imaju udeo od po trećine u ukupnom prometu ovog preduzeća.