Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pokreće se pilotni projekat u Beču: PCR test grgotanjem za sve

Prestonica Austrije proširuje svoju ponudu COVID-19 testova u vidu PCR testa ispiranjem grla preduzeća LEAD Horizon

© C. Jobst/PID
© C. Jobst/PID
listen

Austrijska kompanija  Lead Horizon  se od početka pandemije bavi razojem brzih, sigurnih i bezbolnih testova na COVID-19. U saradnji sa Privrednom komorom Beča i Upravom grada Beča, realizovan je za prestonicu Austrije pilot projekat koji omogućava bečkim kompanijama da dva puta nedeljno sprovode jednostavno testiranje do 60.000 zaposlenih. Uzorci se testiraju u ovlašćenoj laboratoriji pomoću PCR analize. Set za testiranje kao i sam postupak testiranja je zaštićen međunarodnim patentom, a odlikuje se jednostavnom upotrebom.

Test paket se dobija besplatno kod lokalnog logstističkog  partnera. Sam test se sprovodi u vidu grgotanja, a vrši se samostalno uz video uputstvo i veb-aplikaciju na računaru ili pametnom telefonu i snima se. Identitet ispitanika se potvrđuje digitalnom dokumentacijom. Zatim se test set vraća jednom od logističkih partnera, a izveštaj o rezultatu testa, uključujući sertifikat, stiže putem e-pošte u roku od 24 sata.

Ovakav vid saradnje povećava šanse da se spreči ponovno uvođenje restrikcija kao i time povezana ekonomska šteta, a već uživa veliko međunarodno priznanje. U planu su dalja proširenja ovog projekta.