Srpski/Crnogorski
Inhalt

Iz austrije. inovativni.Globalno uspešni 

15 austrijskih novoosnovanih preduzeća primilo je  priznanje "Born Global Champions Award" za svoje izvozne uspehe. 

© HelmrichPhotographie
© HelmrichPhotographie
listen

28.06.2022. kucnuo je opet čas: "Austrijski Dan izvoza" obeležen je po 20. put i to uživo posle dvogodišnje pauze. U okviru ovog jubilarnog izdanja  15 austrijskih preduzeća odlikovano je priznanjem "Born Global Champions Award".

Ovo priznanje se dodeljuje preduzećima kojima polazi za rukom da svojim inovativnim proizvodima i uslugama već u ranoj fazi svog poslovanja postignu uspehe pri izvozu. Nagrade su uručivali Martin Kocher, savezni ministar za radi i privredu i Harald Mahrer, predsednik Privredne komore Austrije.

Udeo startapova koji su osvojili međunarodna tržišta i postigla prihode od izvoza se upoređeno sa 2020. godinom pomalo smanjio, ali je, ipak, prema monitoru "Austrian Startup 2021" sa 70% vrlo visok.

Veštačka inteligencija je i dalje na prvom mestu među inovacionim i tehnološkim trendovima, ali su obnovljive energije, skadištenje energije, blokčejn, 3D-štampa i prehrambene tehnologije dobile na značaju. Odraz ovih trendova su inovativni proizvodi za koja su dodeljenje nagrade Born Global Champions.

Zaminljiva je opaska da se  startapovi sve više bave rešenjima društvenih problema. Skoro svaki drugi startap iz Austrije smatra socijalne i/ili ekološke ciljeve prioritetnim ciljem svog poslovanja.

A  OVO SU DOBITNICI PRIZNANJA BORN GLOBAL CHAMPOIONS 2022

Audvice GmbH

Baubot GmbH

BHS Technologies GmbH

Blue Planet Ecosystems GmbH

Checklens GmbH

Four Panels GmbH

KLAXON Mobility GmbH

Leadbacker GmbH

Music Traveler GmbH

Pixelrunner GmbH

Pixofarm GmbH

Ribbon Biolabs GmbH

Single Use Support GmbH

Steady Sense GmbH

Xund Solutions GmbH