Srpski/Crnogorski
Inhalt

Gradska žičara „made in Austria“ za Meksiko-Siti

Uz pomoć preduzeća Dopelmajr (Doppelmayr) realizovana je deset kilometara duga urbana žičara  

© Doppelmayr
© Doppelmayr
listen

U Meksiko Sitiju proslavljeno je otvaranje deset kilometara duge žičare austrijskog vodećeg preduzeća na tom polju -  Doppelmayr . Putnici od sada, udobno smešteni u kabinama za 10 osoba, preleću preko saobraćajnih gužbi i napornih staza. 

Žičarom "Cablebús Línea 1" prepolovljeno je vreme putovanja od gradske četvrti Cuatepec na severu grada, gde živi 3,5 miliona ljudi, do najvažnijeg čvorišta "Indios Verde", gde se ukrštavaju linije metroa i autobusa. Sada je moguće prevesti oko 4.000 osoba po satu u jednom pravcu.

Ukupni obim investicije u ovaj projekat svodi se na 140 miliona evra. Zahvaljujući "Cablebús Línea 1" direktno su stvorena  300 novih radnih mesta. U prvoj godini rada će preduzeće Doppelmayr Mexiko snositi odgovornost za rad i održavanje žičare, a potom će obučena grupa kadrova biti predata gradu da bi gradsko saobraćajno preduzeće Servicio de Transportes Eléctricos (STE) preuzelo upravljanje.

Grupa Dopelmajr predvodi na tržištu po pitanju kvaliteta i tehnologija za gradnju žičanih sistema za prevoz ljudi i prevoz materijala kao i za visokotehnološka intralogoistička rešenja. Ovo preduzeće je sa svojih 3.500 zaposlenih prošle godine postiglo promet od 870 miliona evra. Dopelmajr može da se pohvali porodičnom istorijom od 130 godina kao  i čitavim vekom iskustva u projektovanju, razvoju, konstrukciji, proizvodnji i izgradnji žičara. Ova dokazana tehnologija i time postignuta pouzdanost doprineli su tome da je žičara postala omiljeno i efikasno saobraćajno sredstvo - u skijalištima i izletištima, a sada sve više i u gradovima. Preduzeće Dopelmajr/Garaventa je zastupljeno u 50 zemalja, a u međuvremenu su postavili  preko 15.100 žičara na šest kontinenata.