Srpski/Crnogorski
Inhalt

Izvoz voća, povrća i druge hrane iz srbije za dve godine porastao 50 % 

Srpska poljoprivreda je prošle godine zabeležila rekordan rast izvoza, a iz PKS kažu da je dominantna malina, potom borovnica, a jagoda ima veliki potencijal. Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara kaže da je Srbija trenutno prva u svetu po kvalitetu maline.
listen

Da bi ove namirnice bezbedno putovale, neophodan je transport u posebnom pakovanju i po posebnim standardima.

Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja kompanije cargo-partner Srbija navodi da avio-transport ima prednost u odnosu na pomorski kada je rok trajanja kritičan faktor i usled kvarljivosti transport se organizuje na temperaturnom režimu. Ovo su tzv. PER-PERISHABLE pošiljke i sam naziv ukazuje na njihovu osetljivost.

Za transport bobičastog voća, kao i uzoraka hrane poput bureka, pita i drugog peciva, zatim kompleta COVID testova, reagenasa, lekova i određenih hemikalija koje su sastavni deo medicinskih uređaja koristimo suvi led i termo gelove, a pošiljke se dodatno štite i pomoću termo ćebadi, kako bi na usputnim stanicama bile zaštićene od temperaturnih razlika, a pomoću tzv. „data logera“, možemo da pratimo temperaturu i vlažnost vazduha tokom celog transportnog ciklusa, dodaje Đekić.