Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijski IKT provajderi su sa svojim proizvodima lideri na svetskom tržištu. Spektar je pri tom veoma širok, u rasponu od automatizacije do razvoja aplikacije. Tako se ,recimo, koncentrisano austrijsko stručno znanje nalazi u mnogim pametnim telefonima: Poluprovodničke ploče, NFC komponente i senzori. Sistemi pristupa za javne prostore, npr. za ski liftove, sportske stadione ili aerodrome često su „Proizvedeni u Austriji".
listen

Austrija forsira informacionu i komunikacionu tehnologiju (IKT) i razvila se u vrhunsku lokaciju za ovaj sektor. Mnogi veliki međunarodni koncerni mogu se naći ovde, ali austrijska preduzeća zauzimaju i vodeća mesta na svetskim tržištima u IKT sektoru. Intenzivna istraživanja u ovim tehnološkim područjima u Austriji podržava država programima podsticaja i atraktivnim poreskim sistemom. Oko 290.000 uglavnom visoko kvalifikovanih zaposlenih lica radi u Austriji u IKT sektoru.

Istraživanje

Istraživanje i razvoj čine osnovu uspeha IKT sektora. Austrijsko društvo za podsticanje razvoja (Forschungsförderungsgesellschaft (FFG)) svrstava Austriju danas među tri najbolje evropske lokacije za istraživanja u IKT sektoru. Stopa za istraživanje i razvoj u izradi čipova iznosi od 15% do 20 %. Austrijske IKT kompanije izvanredno prolaze i u okvirnim programima Evropske unije.

Država podržava istraživanja preduzeća i pomoću ciljanih programa za podsticaj, kao što je na primer, krovni program „IKT budućnosti“. Mnogo istraživanja se odvija u IKT sektoru i u centrima kompetencije u kojim preduzeća i akademske institucije rade na zajedničkim istraživačkim programima.

Preduzeća

Oko tri četvrtine austrijskih preduzeća u IKT sektoru zapošljavaju manje od deset radnika. Najveći austrijski ponuđač IT usluga u Austriji raspolaže s više od 100 podružnica u preko 30 zemalja. Ovo preduzeće više od 45 godina nudi kupcima u zemlji i inostranstvu profesionalne IT usluge u sektorima Data Center, Integrated Applications, Business Process Outsourcing, Banking & Insurance Solutions, IT-Consulting, Industry Solutions.

Jedan vodeći ponuđač sistema automatizovanih logističkih rešenja po načelu ključ u ruke isto se  nalazi u Austriji. Preduzeće od 1969. godine u celom svetu realizuje interna logistička rešenja, od malih primena u transportnoj tehnici pa sve do kompleksnih logističkih centara. 

Pametno i sigurno

Posebnu pažnju austrijski IKT sektor posvećuje pametnim rešenjima koja su prikladna za budućnost. Primer za to su „Beč - pametni grad“ („Smart City Wien“), kao i projekti pametne mobilnosti austrijskih preduzeća. 

Svetski tržišni lider za tehnologije Radio Frequency Identification (RFID) i Near Field Communication (NFC) dolazi iz Austrije. Preduzeće se, između ostaloga, koncentriše na primene na području „pametnog grada“, a ovde naročito na mogućnosti optimizacije saobraćaja. Inovativne poluprovodničke komponente i pripadajući beskontaktni sistemi za ulaz i izlaz trebalo bi da korišćenje sredstava javnog saobraćaja učine još udobnijim i time da daju svoj doprinos temi „zelene mobilnosti“.

Bezbednost i bezbednosni zahtevi igraju u IKT sektoru vrlo veliku ulogu. Pre svega za život u urbanim prostorima nastaju mnogobrojni izazovi u budućnosti. Bilo da se radi o saobraćajnim sistemima, emisijama, zaštiti ličnosti ili podataka ili obezbeđenju lanca snabdevanja: u svim područjima traže se inovativni proizvodi i usluge IKT sektora.