Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Za sledbenike mega trenda "Best Ager", grupu potrošača koju karakteriše ogromna kupovna moć, velika spremnost za trošenje i savremene potrošačke navike, u Austriji se razvijaju proizvodi po meri. Bilo da je to mobilni telefon za starije osobe, visokotehnološko rešenje za ambijentalno življenje s podrškom ili visokospecijalizovana medicinska tehnologija: Austrijske kompanije opslužuju tržišta međunarodne srebrne generacije.
listen

Ovaj sektor obuhvata sva područja života u kojima se obraća pažnja na posebne potrebe i zahteve grupe stanovništva starije od 50 godina. Lica starija od 50 godina (best ager) vrlo su lukrativna ciljna grupa koja je svesna kvaliteta i robne marke. 

Tržište za grupu "best ager"  najrazvijenije je u SAD-u i Japanu. U Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji njegov značaj raste iz godine u godinu. Pitanje demografskih promena i u Istočnoj Evropi dobija sve više na značaju.

Budućnost određuju inovativni proizvodi koji osiguravaju fitnes i mobilnost generacije 50+, zadovoljavaju njihovu žeđ za znanjem (na primer, doživotnim učenjem, aktivnim odmorima i studijskim putovanjima) i omogućuju im udoban život koji sami određuju.

Proizvodi i usluge za generaciju 50+ protežu se od potrošačke robe (odeće, predmeta za uređenje prostora, proizvoda za zdravlje i negu tela, dodataka ishrani, tehnike i elektronike, automobila, itd.) preko putovanja i boravaka u wellness centrima, gastronomskih doživljaja i dostavljačkih usluga, pa sve do nekretnina (stanovanje bez barijera).

Zdravlje je najvažnije

Tržište privatno finansiranih zdravstvenih proizvoda i usluga u budućnosti će imati enorman značaj. U trendu su i zdrave (organske) namirnice, funkcionalna hrana, dodaci ishrani i prirodna kozmetika.

Sektori rehabilitacije, medicine, medicinske tehnike i pomoći invalidnim osobama od posebnog su interesa, tako da austrijska preduzeća pomažu u oblikovanju tih područja. S obzirom na to da je očuvanje zdravlja na prvom mestu, a da se mnogo pripadnika generacije 50+ suočava s ograničenom mobilnošću, i bezbednosni aspekt ima izuzetno veliku vrednost.

Jedno porodično preduzeće, osnovano 1907. godine u Beču, vodeće je na području slušnih pomagala i trenutno zapošljava oko 1200 radnica i radnika. Mreža snabdevanja, koja pokriva celo područje Austrije, Švajcarske, Lihtenštajna, Nemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, obuhvata preko 240 specijalizovanih radnji. 

U Austriji je razvijen električni uređaj za penjanje uz stepenice za lica koja su pri penjanju uz stepenice upućena na tuđu pomoć. Električna gusenica za stepenice služi za bezbedno kretanje osoba koje se otežano penju ili spuštaju stepenicama i predstavlja bitno ergonomsko rasterećenje leđa za ona lica koja koriste gusenicu za stepenice.

Generacija 50+ online

Internet je, naravno, deo svakodnevice generacije 50+, što pokazuje izuzetno brz rast broja korisnika grupe „Silver Surfer“. Kao modno osvešteni potrošač, generacija 50+ rado naručuje online i koristi dobavljačke usluge. Raste potražnja za posebnim konsolama za igru (na primer, fitness-faktor ili jogging za mozak). Kao aktivni korisnici pametnih telefona sve više pripadnika generacije 50+ koristi vlastite društvene mreže. Mobilni telefon opremljen posebno velikim tasterima vrlo je uspešan kod starije generacije, a razvijen je u Austriji i prodaje se i izvan granica Austrije.

Odmor i zabava

Nijedna starosna grupa ne putuje toliko na odmor kao ona od 50 do 70 godina, koja se za ponuđače putovanja i turističke ponuđače sve više razvija u motor rasta. Hotelijerstvo reaguje posebnim ponudama, kao što su avanturistička i kulturna putovanja u kombinaciji s medicinskom negom ili uživanjem u gastronomiji.

Jedno austrijsko preduzeće razvilo je aplikaciju za putovanja sa mnogo funkcija za pripadnike generacije 50+ koji vole da putuju:

• multifunkcionalne liste koje pojednostavljuju planiranje i organizaciju putovanja

• inspirativne priče o destinacijama

• besplatne offline planove gradova

Na području zabavne elektronike pažnja se posvećuje specijalnim potrebama ciljne grupe tako što su proizvodi za korisnike napravljeni posebno jednostavno, pa je nepravilno funkcionisanje zbog nestručnog rukovanja u najvećoj meri isključeno.

Svest o kvalitetu

Preduzeća iz ovog sektora prilagođavaju svoje ponude željama i zahtevima generacije 50+. Pri tome im podršku pružaju sami potrošači, ali i negovateljsko osoblje, lekari, arhitekte i specijalisti za putovanja.

Generacija 50+ vrlo je zahtevna i orijentisana ka kvalitetu. Ona se pre odluke o kupovini podrobno informiše o kvalitetu, funkcionalnosti i pouzdanosti. 

Pre odluke o kupovini, generacija 50+ će obično prikupiti informacije o održivosti i ekološkoj prihvatljivosti. Austrijski ponuđaći, koji veliku pažnju posvećuju štedljivom postupanju s resursima, razvijaju optimalne proizvode za ovu grupu potrošača.