Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijska arhitektonska scena stekla je dobru reputaciju na međunarodnom nivou, kroz velike reprezentativne projekte, a posebno kod specijalnih projekata. Međunarodni klijenti mogu se osloniti na austrijsko znanje iz oblasti projektovanja. Na primer, austrijske arhitekte na nov način koriste nove materijale, kao što je zakrivljeno staklo za jedinstvene fasade ili, na primer, drvo. Ono se uvija, savija, zavaruje, tipluje i koristi se za enterijer i fasade. Uostalom za gradnju drvetom važi: Ona ima dugu tradiciju u Austriji i postoji stručno znanje, koje je internacionalno bez premca. Nije ni čudo što je najviša drvena kuća na svetu projektovana od strane jednog austrijskog arhitektonskog biroa i realizovana od strane jednog austrijskog graditelja drvetom u Beču.
listen

Spektar usluga

U Austriji ima oko 5.000 aktivnih arhitekata. Oni pružaju savetodavne usluge, izrađuju nacrte, dizajniraju, planiraju građevinske projekte i prate njihovu realizaciju. Ti arhitektonski biroi nude široku paletu usluga, od kompletne  visokogradnje preko dizajniranja unutrašnjih prostorija pa sve do urbanističkih rešenja i prostornog uređenja. Od kompletne novogradnje pa do sanacije, rekonstrukcije i očuvanja zgrada, austrijski arhitektonski biroi nude svoje stručno znanje u zemlji i u inostranstvu.

Temeljno obrazovanje doprinosi visokom kvalitetu planiranja „Made in Austria“.

U vezi sa austrijskim arhitektonskim uslugama posebno se mora naglasiti i dobra saradnja sa drugim privrednim sektorima i posebno stručno znanje o održivosti, svesnom postupanju s materijalima i upravljanju bezbednošću.

Među austrijskim arhitektonskim biroima ima tradicionalnih preduzeća s dugom istorijom koja realizuju projekte u celom svetu, ali pre svega su mali biroi ti koji zahvaljujući posebnim projektima dospevaju u fokus javnosti. Tako, na primer, zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu, projekt Musée des Confluences u Lionu, Francuska kao i međunarodni konferencijski centar Dalian u Kini nose potpis austrijskih arhitektonskih biroa.

Specijalnost – gradnja drvetom
Kada je reč o gradnji drvetom Austrija prednjači. Godine 2015. medijima je predstavljen projekat „HoHo Wien“. Drveni oblakoder sa svoja 24 sprata najviša je građevina te vrste na svetu. Uslov za ovu mešavinu je inovativni konstrukcijski sistem koji brine o maksimalnoj fleksibilnosti korisnih površina. Podupiruća betonska jezgra služe za opremanje infrastrukturom, a drvena konstrukcija za otvoreno korišćenje zgrade je spojena. Udeo drva pri tom iznosi impresivnih 74%.

Fokus na održivosti

Tehnologija pasivne kuće iz Austrije je takođe vrlo tražena u svetu. Od svih dokumentovanih pasivnih kuća svaka peta se nalazi u Austriji. U celom svetu skoro 40% referentnog energetskog područja (2,58 miliona kvadratnih metara) potiče iz Austrije.

Na području održive gradnje poslednjih se decenija mnogo toga dogodilo. Pravne smernice se menjaju, a tehničke mogućnosti se sve više poboljšavaju. U međuvremenu se grade kuće s viškom energije, tj. zgrade koje proizvedu više energije nego što je potroše. Austrijski arhitektonski biroi ovde pokazuju izuzetnu otvorenost za istraživanje materijala, zahvaljujući kojima se, na primer, fasade mogu koristiti za proizvodnju energije.

Stručnjaci iz Austrije

Arhitekte iz Austrije poseduju temeljno, specifično stručno obrazovanje. U Austriji se studije arhitekture mogu upisati na sledećim obrazovnim ustanovama: