Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijski zimski turizam je jedan od apsolutno najboljih na svetu. Za to postoje tri glavna razloga: austrijsko gostoprimstvo, veoma dobar odnos cene i kvaliteta i turistička infrastruktura na najvišem nivou.
listen

Austrijski sektor stučnog znaja i infrastrukture u turizmu vrlo je širok: proizvođači i pružaoci usluga na polju zimskog turizma, posebno operateri žičara i skijaških centara, konsultanti i projektanti za infrastrukturne i turističke projekte, preduzeća za usluge i smeštaj, gastronomski objekti i objekti za rekreaciju.

Austrija ima mnogo malih i srednje velikih preduzeća u tom sektoru, kao što su projektanti, arhitekte, konsultanti i proizvođači opreme kao što su bicikli, tramboline, adrenalinski parkovi ili platforme za vidikovce. Posebno skijaške kompanije i operateri žičara imaju u Austriji dugu tradiciju.

Zima na planini

Oko dve trećine gostiju dolazi u Austriju kako bi doživeli zimu u toj zemlji. Svake zime domaće brdske železnice, hoteli i drugi turistički objekti, kao što su spa centri, ostvaruju uspehe svojim ponudama kod svih zaljubljenika i zaljubljenica u zimske sportove.

Leto na planini

Preko 80% austrijskih operatera žičara radi i leti. Leto u planinama se tokom godina sve više razvilo u jedan od najvažnijih stubova ovog sektora. Koncepti doživljaja žičara leti doveli su do pozitivnog razvoja čitavih turističkih regija. Korišćenje planina leti obuhvata, između ostalog, brdski biciklizam, planinarenje, doživljaj prirode, objekte kao što su adrenalinski parkovi, zabavni parkovi ili veštačka jezera u planinskim selima.

Vodeća svetska kompanija za žičare

Austrija je tržišni lider na području žičara i u celom svetu priznata kada su u pitanju kvalitet i bezbednost postrojenja. Godišnje se u zimskoj sezoni preveze do 600 miliona ljudi i ostvari do 55 miliona skijaških dana. Ovaj se sektor ne smatra samo najspremnijim za investicije nego se ubraja među one koji najviše investiraju u inovacije.
Visok stepen spremnosti domaćih preduzeća za investicije pretpostavka je za činjenicu da mnogo gostiju skijanje u Austriji doživljava kao posebno raznoliko i vrlo kvalitetno, kao i da gosti imaju koristi od najsavremenijih i najbezbednijih postrojenja.

Žičare se iz različitih razloga sve više koriste i u velikim gradovima. Služe za alternativni prevoz lica, kao rasterećenje postojeće infrastrukture ili za pristup vrhovima s lepim pogledom.

Primer Kine

U Kini,tržište proizvoda za aktivnosti na otvorenom i u slobodno vreme raste munjevitom brzinom i beleži kontinuirane stope rasta. Kineski potrošači sve su više zainteresovani za zimske sportove, a dodela organizacije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine samo je dala dodatni podsticaj kineskom tržištu proizvoda za zimske sportove. Skijaški sport se poslednjih godina kod Kineza srednje klase koji su oduševljeni sportisti razvio u trendovski sport. Trenutno u Kini ima više od 6 miliona skijaša s tendencijom rasta.

Stručno osoblje

Sektor žičara je važan poslodavac u Austriji i obezbeđuje oko 99.300 radnih mesta na puno radno vreme, a od toga 17.300 radnih mesta neposredno kod operatera žičara. U pokrajinskoj strukovnoj školi u Halajnu, u okviru troipogodišnjeg obrazovanja, školuje se buduće tehničko osoblje za žičare. Međunarodni centar kompetencija u Salcburgu nudi dvoranu sa žičarama koja je izvanredno opremljena žičarama i liftovima za praktičnu nastavu u skoro realnim uslovima.

Budućnost

U budućnosti će celogodišnje korišćenje turističke infrastrukture imati sve veći značaj, naročito korišćenje žičara u letnjim mesecima. Savremena mobilnost će biti sve važnija s obzirom na brzinu, udobnost i opremu. Isto tako, pitanje upravljanja posetiocima na planini sve više postaje fokus ovog sektora. Doživljaji i otkrivanje novog sve više se smatraju motivatorom za putovanje i odluku o destinaciji. Dobro razvijena infrastruktura ključ je pozitivnog doživljaja odmora.

listen