Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Vozovi za gradsku železnicu i tramvaj u Kelnu potiču iz Austrije kao i sigurnosna i upravljačka tehnologija za grad Njujork i mnogo korišćena IFE-vrata u vozovima. Austrijska železnička industrija sa 45 patenata na milion stanovnika zauzima prvo mesto u međunarodnim statistikama patenata u železničkom sektoru. Stopa izvoza austrijskih kompanija je veća od 70 posto.
listen

Železnički sistemi sve češće su prvi izbor pri izboru prevoznog sredstva, posebno u transkontinentalnom robnom saobraćaju i u međugradskom železničkom saobraćaju. Bilo da se radi o ultra brzim vozovima, gradskim vozovima, tramvaju ili teretnom vozu, šine su bitan stub u svakodnevnom prevozu. Železnički sistemi već sada su ključni element za održive koncepte saobraćaja, što je trend koji će se u budućnosti samo pojačati.

Austrijski železnički sektor počiva na dugoj tradiciji, to je osnova njegove kompetentnosti. Austrijska preduzeća bave se putničkim i teretnim prevozom, bezbednosnom i upravljačkom tehnologijom (semaforima, mobilnom komunikacijom, kontrolnim sistemima) i lakom železnicom za urbana područja. Tu spadaju gradske železnice, tramvaji i podzemne železnice. 

Prošireni portfelj

Portfelj železničkog prevoza obuhvata potpuno nova područja, a visoko je inovativan. Osim tradicionalnih podružnice opslužuju nove segmente  kao što su cargo, logistika, turizam, planiranje, projektovanje, ekološka kompatibilnost i međunarodna saradnja. 

U dobavljačku industriju za železnički sektor ubrajaju se proizvodnja mašinskih sistema (pogona, lokomotiva, motornih kola), postrojenja i sistema za rad železnice, izgradnja pruga, gornjeg i donjeg sastava pruge, železničkih stanica, skladišnih i logističkih terminala, ekološke i bezbednosne tehnike i IT rešenja.

Laka železnica - highlight

Tramvaji, koji su bili ukinuti pre više decenija, doživljavaju svoju renesansu. Tako se, na primer, dvadeset gradova u Francuskoj ponovo uvode  tramvaj. Austrijski doprinos lakoj železnici za urbana područja, kao i sektoru upravljačke i bezbednosne tehnike, priznat je u celom svetu. Bilo da se radi o vatrootpornim elementima od gume, aluminijum oksidu za kočenja i kretanje ili specijalnim žičanim stezaljkama za vožnju: austrijska preduzeća u velikoj meri učestvuju u budućem trendu: lakoj železnici.

Inovacije

Austrijska železnička industrija je u međunarodnim okvirima posebno jaka i inovativna. Stpen pronalazaka u Austriji u ovom području u samom je vrhu i beleži najveće investicije u istraživanje i razvoj po stanovniku u vozila za železnički saobraćaj.

Investira se u osiguranje najvišeg kvaliteta i u tehniku budućnosti. Tako, šinski saobraćaj ima prednost zbog male potrošnje energije i bitno doprinosi globalnom smanjenju CO2.

Još jedno pitanje kojim se ovaj sektor bavi je autonomna vožnja. I ovde austrijski železnički sektor ide u korak s vremenom. Digitalizacija upravljanja je još jedno područje razvoja za budućnost.