Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Bez obzira da li je leto ili zima: Austrija ima raznovrsnu ponudu u pogledu sporta i rekreacije: Skijanje, planinarenje, priroda, muzeji, folklor, arhitektura, gradski turizam, zdravstveni turizam, kulturne manifestacije, vrhunska gastronomija, kulinarstvo, vina, vrhunski hoteli. I sve to individualno i lično, jer 80% turističkih preduzeća u Austriji su porodična preduzeća.
listen

Oko 90.000 preduzeća na području turizma i rekreacije pripadaju sektorima gastronomije, hotelijerstva, sporta i slobodnog vremena, bioskopima, ustanovama za kulturu i zabavu i zdravstvenim ustanovama. Neposredna i posredna novostvorena vrednost iznosi oko 56,5 milijardi evra godišnje, što je više od 16% bruto domaćeg proizvoda (BDP). Turizam i rekreacija obezbeđuju neposredno ili posredno oko 715.000 radnih mesta u Austriji.

U okviru Stručnog saveza ustanova za rekreaciju i sport pri Austrijskoj privrednoj komori (WKÖ) zastupljeno je više od 30 grupa zanimanja. Tu se, između ostalog, ubrajaju turistički vodiči, fitnes centri, jahaonice, centri za iznajmljivanje plovila, vođe kampova, plesne škole ili kazina i firme s automatima za igru.

Poznavanje zemlje i ljudi

Sektor turističkih agencija u Austriji sastoji se od  mnogo malih preduzeća, a dominiraju preduzeća s jednim do devet zaposlenih. Trenutno ima 730 putničkih agencija koje se pojavljuju kao organizatori putovanja.

Turistički vodiči daju bitan doprinos pozitivnoj slici Austrije. Oni gostima približavaju umetnost i kulturu, kao i prirodu i način života u Austriji. Oni poznaju istoriju, a istovremeno prate aktuelna kretanja. Uz pomoć platforme gosti mogu odabrati turističkog vodiča koji govori njihov jezik i sastaviti potpuno individualni program.

Savršena organizacija na svim nivoima  

Delatnost koja se odnosi na manifestacije omogućava Austriji kao turističkoj destinaciji posebno istaknut položaj u međunarodnoj konkurenciji. Velike manifestacije, kao što su Operski bal (Opernball) ili skijaške trke, njihova su specijalnost i pojam u mnogim zemljama. U ovom sektoru postavljaju se trendovi - na primer, na području digitalizacije, održivog turizma i zdravstvenog turizma. 

Posebna se pažnja posvećuje bezbednosti, naročito na velikim manifestacijama, jer je i to jedan važan argument za izbor Austrije kao destinacije. Ponudu zaokružuju izvrsna hotelska infrastruktura i izvanredne saobraćajne veze s inostranstvom. 

Preuzimanje odgovornosti 

Austrijska preduzeća predstavljaju uzor na polju razdvajanja otpada i izbegavanja otpada, gradnje koji štedi energiju, korišćenja alternativnih oblika energije i e-mobilnosti. 

Velika se uloga pridaje i etičkim pitanjima u postupanju s namirnicama, održivom korišćenju prirode u turističke svrhe i znatnom uklanjanju barijera. Strogi austrijski propisi o usklađenosti s propisima (compliance) posebno se odražavaju na vrhunsku gastronomiju. 

Profesionalna briga na stazama 

Obrazovanje austrijskih učitelja skijanja spada u međunarodno uspešne ponude ovog sektora i izvozi se u različite zemlje sveta. Kako bi udovoljila promenama i kretanjima u skijaškoj industriji, Savez austrijskih škola skijanja je, zajedno s pokrajinskim udruženjima učitelja skijanja, dalje razvila način učenja skijanja.

Posebna ponuda: naučiti skijati u tri dana. Ova kampanja nudi početnicima, porodicama ili onima koji pokušavaju ponovo da nauče da skijaju mogućnost da u jednoj od mnogih profesionalnih škola skijanja u Austriji u najkraćem vremenu (ponovo) nauče da stanu na skije i da skijaju.

Obrazovanje 

Obrazovanje u sektoru sporta i slobodnog vremena u Austriji igra vrlo važnu ulogu i međunarodno je priznato. Kako bi bile zagarantovane dobre kvalifikacije zaposlenih, nude se strukovna zanimanja i sertifikacije. Samo u turizmu postoji deset strukovnih zanimanja, od kojih svako ima svoje jasne specifičnosti i profil zahteva.

Kvalitetno obrazovanje zaposlenih je za zemlju kvalitetnog turizma kao što je Austrija izuzetno važno i nudi se u 28 turističkih škola, odnosno u obliku studija turizma. To je, između ostalog, rezultiralo mnogobrojnim uglednim šefovima kuhinja, vodećim menadžerima hotelijerstva, menadžerima različitih manifestacija i menadžerima na polju zdravstva, a ne samo na nacionalnom, nego i na međunarodnom nivou. 

Manifestacije Go green 

Mnogi organizatori u Austriji žele održive manifestacije. Jedna platforma ih spaja s preduzećima koja nude održive usluge u okviru sektora manifestacija.
Bilo da se radi o prikladnoj lokaciji, nekom ekološkom hotelu ili eko ugostiteljstvu, u Austriji se održive manifestacije mogu planirati od samoga početka, od čaša za višekratnu upotrebu pa sve do tehnike i opreme za manifestaciju.

Jeste li znali da …

je Beč među prvih 5 kongresnih gradova u svetu?
je Dunav reka na kojoj se odvija najveći saobraćaj putničkih brodova s kabinama na svetu?

listen