Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Najveći podizni most na svetu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izgradnja efikasnog aviona za trke - ovo su samo neki primeri dostignuća austrijskih inženjera. Njih mogućim čine prvoklasna obuka, potraga za održivim rešenjima, različite vrste stručnosti i dobra saradnja. To je ono što strani klijenti mogu očekivati od zaposlenih u 7,700 inženjerskih biroa u Austriji.
listen

Tehnička dostignuća za svakodnevni život

Inženjerske usluge su raznovrsne i sveprisutne. Austrijski inženjerski biroi deluju u preko 50 različitih specijalizovanih područja, npr.:

  • građevinska fizika;
  • elektrotehnika;
  • uređenje prostora;
  • instalacijska tehnologija;
  • kulturna tehnika i vodoprivreda;
  • pejzažno projektovanje i pejzažna arhitektura i
  • mašinstvo

Svi oni vode brigu o kvalitetu života i udobnosti. Pri tome je jedan od primarnih ciljeva očuvanje resursa. Od savetodavnih usluga, izrade projekata i studija, sprovođenja istraživanja do nadzora realizacije i primopredaje projekata: u svim ovim koracima učestvuju inženjerke i inženjeri.

Očuvanje okoline pogodne za život, osmišljavanje ekonomski isplativih zgrada orijentisanih na korišćenje, primena novih tehnologija, kao i partnerska kultura u radu i postupku naručivanja tokom čitavog životnog ciklusa najvažnije su smernice prema kojima se ravna ova grana privrede.

Inženjerske usluge iz Austrije za celi svet

U roterdamskoj luci je jedan austrijski inženjerski biro kao glavni projektant odgovoran za podizni most, od idejnog rešenja pa sve do realizacije. Izrada temelja i stupova u vodi kao i skučeni prostor jednako su predstavljali izazov za projektovanje i izradu. U normalnom radu novi most ima na raspolaganju dva plovna otvora, kao i poprečni prelaz za drumski (auto-put) i železnički saobraćaj. Podizanjem mosta omogućava se prolazak prekookeanskih kontejnerskih brodova. 

Nova austrijska metoda gradnje tunela (New Austrian Tunnelling Method (NATM)) međunarodno je poznati i već dugo vremena uspešno primenjeni postupak. Danas austrijski timovi istraživača poboljšavaju procese i rade na daljem razvoju alternativnih metoda.

Jedno austrijsko projektantsko i savetodavno preduzeće specijalizovano za velike projekte na području nafte i gasa, energije, vode i saobraćajne strukture, koje realizuje velike projekte interdisciplinarno prema načelu sve na jednom mestu, učestvuje u  transanatolijskom gasovodu u Turskoj, u hidroenergetskim projektima u Laosu kao i u sanaciji aeodroma u Turkmenistanu.

Razvoj potpuno stabilizovane multisenzorske platforme za daljinsko izviđanje uz pomoć malih aviona, rezultat je austrijskog inženjeringa. U tu svrhu razvijeni sistem stabilizacije jedinstven je u svetu, bitno poboljšava kvalitet podataka, a sistem je vrlo povoljan.

Odlučujući doprinos zaštiti okoline celokupnog severnog polarnog kruga daje jedno austrijsko postrojenje za odsumporavanje gasova za tvornicu nikla u Norilsku (Rusija). Mega projekat koji se sastoji od ukupno 25 delimičnih postrojenja, projektovan je pod vrlo teškim uslovima: skoro celo vreme izuzetna hladnoća, temperature do -57°C, tlo zaleđeno tokom cele godine (permafrost), transporti samo preko morskih ili rečnih puteva i tokom rada.

Oblikovanje budućnosti

Ko u budućnosti bude gradio zgrade, radiće to prema socioekonomskim i društvenim okvirnim uslovima koji se bitno razlikuju od današnjih. Klimatske promene bitno će uticati na projektovanje, izgradnju i funkcionisanje zgrada. Novi materijali i postupci otvaraju mogućnosti kako bi mogli da se suoče sa ovim izazovima.

U budućnosti će većina čovečanstva živeti u takozvanim megagradovima koji postavljaju nove zahteve u pogledu mobilnosti, energije, upravljanja otpadom i vodom, gradnjom industrijskih objekata i stanova, kao i objekata predviđenih za slobodno vreme. 

Društvo i svet rada su se poslednjih godina jako promenili zbog sve intenzivnije digitalizacije. Korišćenje specijalnog softvera u praktično svim područjima i strukama već se podrazumeva. Tehnologija „Building Information Modeling (BIM)“ je osnovna komponenta u okviru digitalizacije u građevinarstvu, te se kontinuirano uvodi na nacionalnom nivou. BIM će u budućnosti bitno uticati na lanac novostvorene vrednosti u građevinskom sektoru i dovesti do organizacijskih promena u procesu gradnje.