Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijska industrija elektronike ima stopu ulaganja u istraživanja od 21 odsto, što je svrstava među vodeće u Evropi. Ova investicija u inovacije pokazuje impresivne rezultate. Tako na primer, evropski lider na tržištu visokokvalitetnih štampanih ploča dolazi iz Austrije, kao i jedan od vodećih svetskih proizvođača poluprovodnika. Njegovi mikročipovi se koriste u mobilnim telefonima, čitačima e-knjiga i kompjuterskim tomografima. Lider na svetskom tržištu elektronskog upravljanja motorima za nameštaj podesiv po visini, takođe je kompanija iz Austrije. Ko poseti spektakularni muzej MAXXI u Rimu, koji je projektovala Zaha Hadid, videće savremenu umetnost u posebnom konceptu osvetljenja, koji je razvio i implementirao austrijski specijalista za osvetljenje.
listen

Industrija elektrotehničkog inženjerstva i elektroničke industrije je drugi po veličini industrijski poslodavac u Austriji. Sa troškovima za istraživanja većim od 20.000 evra po jednom radnom mestu, ovaj sektor izdvaja najviše za istraživanja u zemlji. 

Ovaj sektor nudi rešenja koja imaju budućnost u mnogim oblastima, kao što su automatizacija i digitalizacija, analitika podataka, energetska efikasnost, komponente za transport i tehnologiju gradnje, razvoj specijalnih elemenata za saobraćajnu telematiku, tehnologije za automobilsku industriju na području upravljanja i pogonske tehnike ili analogni integrisani rasklopni krugovi za potrošačku elektroniku i medicinsku tehnologiju.

Bilo da se radi o LED rasveti, generatorima ili tramvajskim kompozicijama - elektronske komponente iz Austrije tražene su na međunarodnom tržištu, a globalna umreženost austrijskih preduzeća vrlo je velika. Preko 80% proizvoda ove industrije izvozi se u oko 150 zemalja sveta. 

Izvrsnost u svim veličinama

Pored preduzeća sa mnogobrojnim delatnostima koja posluju globalno i koja u Austriji imaju centre za istraživanje i razvoj kao i pogone za proizvodnju kvalitativno vrhunskih proizvoda, ovde postoje i mala i srednje velika poduzeća koja su, zahvaljujući svojim specifičnim proizvodima i rešenjima, vrlo uspešna na međunarodnom tržištu.

Jedno austrijsko porodično preduzeće sa istorijom dužom od sedam decenija, specijalista za sisteme punjenja baterija, razvilo se u svetskim razmerima u vodećeg proizvođača solarnih izmenjivača, koji služe za dobijanje struje iz sunčeve energije, te je time postalo predvodnik na području obnovljivih energija.

Tržišni lider na području dekorativne rasvete prostorija i spoljne rasvete takođe je porodično preduzeće iz Austrije. Preduzeće sa oko 3.000 radnika i 50 operativnih distribucijskih društava posluje u celom svetu.

Specijalista za elektroniku iz Austrije naročito je zaslužan za zdravlje i opšti dobar osećaj ljudi u celom svetu. Njegove kontrolne jedinice i operativni elementi za kancelarijski nameštaj podesiv po visini, krevete, stolice za masažu i relaksaciju prilagođavaju se individualnim potrebama kupaca i tržišta. Stopa izvoza preduzeća iznosi 100 %. 

Jedna mlada kompanija visoke tehnologije bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom SSD hard diskova visokog kvaliteta. Jedno drugo austrijsko preduzeće specijalizovalo se za elektromotore, pretvarače frekvencije i pogonske sisteme koji imaju najrazličitiju primenu: u alatnim mašinama, pumpama i transportnim trakama, ali i u električnim biciklima. 

Isto tako i vodeći proizvođač kablova, vodova i kablovskih petlji za automobilsku industriju, dizalica i pokretnih stepenica potiče iz Austrije. U upravljačke jedinice za industrijska postrojenja iz Austrije svoje poverenje nije samo položio poznati proizvođač ambalaže za pića, već i Audi ili BMW.

Pogled unapred

Industrija 4.0: Digitalna umreženost proizvodnje nudi preduzećima u industriji elektrotehnike ogromne mogućnosti, a istraživačima na tom polju donosi stalno nove zadatke. Austrijski ponuđači inteligentnih automatizacionih rešenja utiru put industriji sutrašnjice.

Još jedna tema budućnosti, a kojom se austrijska preduzeća bave već duže vreme, jeste energetska efikasnost. Ovo pitanje prati razvoj na područjima automatizacije i energetske tehnologije, pa će njegov značaj biti sve veći.

Digitalizacija napreduje i na području potrošačke elektronike fokusirajući se na "internet stvari", a austrijska preduzeća i ovde imaju spremna rešenja. Austrijski stručnjaci iz ove privredne grane bave se i analizom i vrednovanjem podataka (big data) počevši od zdravstvenog sektora preko industrije i mobilnosti, pa sve do društvenih mreža i pitanja sigurnosti podataka.

E-kompetencija

Velika izdvajanja za istraživanja i izvrsno obrazovanje garantuju isporuku kvalitativno vrhunskih proizvoda i usluga austrijskih poduzeća. Osim jedinstvenog dvojnog sistema obrazovanja i tehničkih škola /HTLs (Höhere Technische Lehranstalt)/ u kojima austrijska omldina stiče obrazovanje za stručne radnike, austrijska elektronska industrija može da se osloni na odlično  tehničko obrazovanje na austrijskim fakultetima, kao što su tehnički univerziteti,kao na primer TU Wien, TU Graz itd. 

Osim toga, više od 50 vanuniverzitetskih istraživačkih institucija i/ili instituta je kooperacioni partner preduzeća. Međunarodni timovi istraživača razvijaju inovativna rešenja i brinu se o odlučujućoj kompetitivnoj prednosti.