Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijske kompanije su širom sveta tražene za  projekte u oblasti građevinarstva , bilo da se radi o izgradnji puteva, izgradnji mostova ili o izgradnji jama ili tunela. Dobre i pametno projektovanje zgrade, kvalitet i sigurnost i upotreba moderne tehnologije - to je ono što međunarodni klijenti očekuju od austrijskih kompanija iz oblasti niskogradnje i transportne infrastrukture. Ovde rade lideri u tehnologiji i lideri na svetskom tržištu, npr. u oblastima limova za cevi, brodskih platformi i rešenja za odvodnjavanje.
listen

Što je transportni koeficijent za određene saobraćajne tokove viši, to je jači i privredni uticaj u regiji. Saobraćajna infrastruktura često stvara dodatne pozitivne efekte, kao što su regionalna kohezija i nastanak stvari koje znače blagostanje. Austrijska preduzeća sektora niskogradnje i saobraćajne infrastrukture nude široku paletu usluga: od savetovanja, projektovanja i koordinisanja pa sve do profesionalnog izvođenja: 

  • gradnja mostova i vijadukata
  • gradnja tunela
  • gradnja cevovodne i kanalizacione  mreže
  • gradnja puteva
  • gradnja gornjeg sastava železnice
  • vodosnabdevanje
  • posebna izgradnja i ostala niskogradnja

Austrijska preduzeća raspolažu međunarodno priznatom stručnošću, pre svega u specijalnim projektima niskogradnje (gradnji puteva, mostogradnji, izgradnji okna i šahtova i izgradnji tunela) za pametne i/ili građevinske materijale i materijale vrhunskog kvaliteta u proizvodima kao što su cevi, odvodnjavanje, jarci, itd., ali i za specijalne mašine i vozila.

Austrija je planinska zemlja, pa stoga gradnja puteva pod teškim uslovima ima dugu tradiciju. Osim iskustva mnogih generacija, prisutan je u poslednje vreme i trend ka digitalizaciji u gradnji. Austrijska saobraćajna telematika i sistemi upravljanja za brojenje saobraćaja i optimizaciju saobraćajnih tokova tražena su roba i na međunarodnom tržištu

Obrazovanje

Specifično stručno obrazovanje igra veliku ulogu u sektoru niskogradnje i saobraćajne infrastrukture. Dobre stručne radnice i stručni radnici jedan su od najvažnijih potencijala nekog građevinskog preduzeća.

U austrijskom građevinarstvu nude se različite vrste obrazovanja, od prakse za zidare ili postavljače oplata, viših strukovnih škola (HTL), preko građevinskih tehničara do studija na strukovnim školama ili univerzitetima. S dobro obrazovanim osobljem austrijsko građevinarstvo konkurentno je na međunarodnom tržištu.

Održivost

Austrijska preduzeća poznaju problem sektora i imaju rešenje za to: putevi, mostovi, tuneli često moraju da vode kroz zelena područja ili područja u kojima je priroda zaštićena kako bi se regije međusobno umrežile. Pametno projektovanje u obzir uzima negativne učinke i minimizuje ih merama zaštite. Pažljivim postupanjem može se voditi računa o zaštiti okoline prilikom proizvodnje i/ili izgradnje građevinskih objekata, na primer, svesnim odabirom građevinskih materijala, prilikom odlaganja, korišćenja građevinskih mašina s niskim emisijama i konačno prilikom održive, efikasne potrošnje energije građevinskih objekata. Međunarodni kupci imaju koristi od dugogodišnjeg iskustva austrijskih preduzeća na ovim područjima.

Bezbednost i odgovornost

Bezbednost na gradilištima i zdrava radna mesta štite radnike i radnice i štede troškove. Pri tome bezbednost na radu u građevinarstvu igra naročito veliku ulogu. Za austrijska preduzeća  bezbednost na radu  je deo integrisanog sistema upravljanja. Mere bezbednosti i zaštite regulisane su normama, uredbama i smernicama. Osim toga preduzeća poseduju sertifikate (ISO) ili znak kvaliteta.

Upravo se od građevinskih preduzeća koja stalno menjaju gradilišta traži preuzimanje odgovornosti prema različitim grupama učesnika. Veliki broj velikih preduzeća u svoju je upravu već integrisao pitanje društveno odgovornog poslovanja.

Budućnost

Pitanja budućnosti su povećanje mobilnosti i saobraćaja, optimizacija saobraćajnih tokova i autonomna vožnja pomoću informacione i komunikacione tehnologije (IKT). Sve važnijim postaju intermodalna saobraćajna rešenja i rad u prostoru s napetostima između privrede i ekoloških sistema. 

listen