Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
"Austrijsko vino", to je svetski poznat brend, garant kvaliteta i temelj ugleda. Austrijska rakija od marelice već je dugo tražena u mnogim zemljama sveta. Međutim, ovde se ne neguje samo tradicija, već su mnoge kompanije i veoma inovativne. Austrijski proizvođači piva i alkoholnih pića, na primer, proizvode preko 1.000 različitih piva ili proizvode votku svetskog kvaliteta.
listen

U Austriji, opšte gledano,  nema masovne proizvodnje, nego se proizvode jedinstveni rariteti. Za to su odgovorna mala i srednje velika preduzeća svesna kvaliteta. Većina od više od 9.000 austrijskih vinograda mala su porodična gazdinstva na kojima često zajedno rade tri generacije.

Pečenje rakije u Austriji ima dugu tradiciju. Neka preduzeća imaju monopol za pečenje rakije još od 18. veka. Skoro dvesta godina postoji mala, ali fina grupa profesionalnih proizvođača rakije koji se zalažu za novu kulturu žestokih pića.

Međunarodni trend ka craft pivu primećuje se i u Austriji i donosi kreativne, jedinstvene proizvode. Austrijska piva cenjena su u inostranstvu zbog punoće ukusa.

Kvalitet

Austrijska vina i slatka vina omiljena su u celom svetu. Njihov kvalitet garantuje strogi austrijski Zakon o vinu. Uz pomoć Austrijskog marketinga vina (Österreichisches Weinmarketing (ÖWM)) forsira se izvoz, na primer u Aziju, a ispunjena su i očekivanja sve većeg broja međunarodnih kupaca.

Samosvojni, nezamenjivi karakter austrijskih vina rezultat je srećne kombinacije velikih vinorodnih položaja, tradicije vinogradarstva koja seže unatrag u doba starih Rimljana i strastvenih proizvođača.

Pravo bogatstvo su stare, domaće sorte vinove loze s nedodirljivim zelenim veltlincem na samom vrhu. Najuticajniji vinski kritičari i gastronomski časopisi ubrajaju austrijski zeleni veltlinac među velika svetska bela vina.

Žestoka pića iz Austrije se, na međunarodnom nivou, ubrajaju među najfinija pića. Austrija je zemlja raznovrsnih voćnih kultura i stoga odlično tlo za voćne rakije.

Austrijski vinogradari, proizvođači piva i proizvođači alkoholnih pića uspostavljaju nova međunarodna prodajna tržišta i intenzivno se brinu o njima. Na svetskom tržištu su naročito uspešni njihovi kvalitativno vrhunski proizvodi u tržišnim nišama.

Održivost

Održivost je u vinogradarstvu i u proizvodnji piva i alkoholnih pića već godinama vrlo važna tema. Vinogradarstvo je vrlo intenzivan oblik poljoprivrede, jer mu je potrebna zaštita biljaka, odnosno sredstva za njegu biljaka, gnojivo, velika upotreba mašina i, time, potrošnja energije i vode. Međutim, 10% svih austrijskih vinograda već se obrađuje prema smernicama za ekološku poljoprivredu. Osim toga, u načelu, zabranjena je sadnja genetski modifikovanih biljaka.

Cilj održivog vinogradarstva je čuvati resurse i proizvoditi bez štetnih emisija. To uključuje i lance prerade i trgovine. Time se udovoljava i trendu orange i raw vina. Stoga je prelazak na eko i demeter vina ili orange vina vrlo bitna tema za dalju budućnost u ovom sektoru. 

listen
listen