Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Kvalitet i ideje austrijske modne i tekstilne industrije su traženi: Šeširi jednog bečkog proizvođača šešira mogu se naći na policama Le Bon Marche-a (Pariz), Isetan-a ili HP France-a (Tokio), a nose ih Bred Pit, Meril Strip, Madona i Joko Ono. Lejdi Gaga, Rijana i Mišel Obama za sebe su otkrile austrijski modni dizajn. Najlakše naočare na svetu proizvedene su u Austriji i ovde se nalazi najveća svetska integrisana fabrika celuloze i viskoznih vlakana.
listen

U Austriji postoji više od 280 tekstilnih preduzeća sa oko 12.000 zaposlenih. Visok stepen izvoza od 80% dokazuje da su austrijski tekstilni proizvodi širom sveta na dobrom glasu. Glavno prodajno tržište je Evropa. Afrika je najvažnije izvozno tržište za pogone za vez iz Vorarlberga: više od polovine proizvoda odlazi u Nigeriju.

Osim tekstila za odevnu industriju, važni su i tekstil za domaćinstvo i tehnički tekstil. Neka preduzeća u ovom sektoru su čak lideri na svetskom tržištu, na primer, na polju proizvoda od frotira ili proizvodnje industrijski izrađenih, visoko kvalitetnih vlakana od celuloze. Udeo tehničkog tekstila u ukupnom prometu austrijske tekstilne industrije sada već iznosi više od 50%.

Domaću modnu scenu karakterišu vrlo mala preduzeća, a dizajnerke i dizajneri pokrivaju različite tržišne niše. Austrijsku modu odlikuju orijentacija ka umetnosti i visoko kvalitetan ručni rad i materijali. Mnoge austrijske marke i dizajneri vrlo su omiljeni na azijskom tržištu. Kako kupci tamo vole da eksperimentišu, austrijski „avangardistički“ stil mode tamo odlično prolazi. 

Budući da su dovoljno udaljeni od drugih glavnih gradova mode, austrijske dizajnerke i dizajneri mogu da razvijaju svoje ideje, a da ne moraju da sklapaju kompromise. Činjenica da su mali, čini većinu ovih preduzeća izuzetno fleksibilnim, što je svojstvo koje je vrlo važno u kritičnim vremenima. 

Izazov sektora: ima sve manje kvalifikovanih, povoljnih proizvodnih pogona koji se mogu posvetiti potrebama domaće modne scene. Stoga se proizvodnja prototipova i kolekcija sve više prebacuje u inostranstvo. Iako ovakav razvoj potencijalno dovodi do uštede troškova, on je daleko veći preduzetnički rizik. 

Istorija

Austrijska moda ima dugu tradiciju, koja vodi poreklo još od Habzburške monarhije. Tako je 1858. godine u Beču otvorena prva prodavnica na svetu s muškom markom, koja je istovremeno majka svih "flagship" trgovina. Sa radnjama u Beču, Berlinu, Karlsbadu i Parizu, a sve ih je dizajnirao Adolf Loos, bila je to prva modna marka uopšte koja se nije pozicionirala kao bečka, nego kao međunarodna marka.

Već 250 godina na zapadu Austrije, u Vorarlbergu, izrađuju se raznovrsni kukičani predmeti. Velik broj porodičnih preduzeća otporan je na krize, jer njihova struktura omogućava najbolji kvalitet, fleksibilnu organizaciju radnog vremena, brzu isporuku i ličnu brigu o tržištu. 

Wearables i tehnički tekstil

Rastuće tržište za "Wearable Technologies" nudi puno potencijala u narednim godinama, pre svega na području zdravlja, zabave, industrije i bezbednosti. Wearables u tekstilu, kao što je ,na primer,  merač pristiska koji se duže vreme nosi na ruci, obavljaju pametne poslove i često su neposredno povezani s Internetom. 

Tehnički tekstili kao što su, na primer, zaštitni tekstili, tekstili za korišćenje u industriji, medicinski tekstili, tekstilni proizvodi za građevinske konstrukcije ili za unutrašnje uređenje automobila i vazduhoplova, imaju u austrijskoj tekstilnoj industriji poseban značaj. Zemlja je na ovom području vodeća u Evropi.

Etika

Za mnogobrojne domaće modne marke odgovornost za čoveka i okolinu su vrlo važni, pre svega s obzirom na proizvodnju. Prilikom proizvodnje one uzimaju u obzir:

  • korišćenje organskog pamuka;
  • sertifikate FAIRTRADE i GOTS;
  • transparentan i sledljiv proizvodni lanac;
  • najveću moguću socijalnu pravednost u proizvodnji;
  • najveću moguću ekološku neškodljivost;
  • najveći mogući kvalitet za nosioce iste.

Strast

Izvanredno modno obrazovanje na Univerzitetu za primenjenu umetnost u Beču (Universität für Angewandte Kunst in Wien), gde su od početka osamdesetih godina kao profesori delovali i još deluju međunarodne zvezde kao što su Karl Lagerfeld, Jil Sander, Vivienne Westwood, Viktor & Rolf, Raf Simons i Bernhard Willhelm, doprinelo je tome da se austrijska moda danas može meriti sa samim vrhom međunarodnog sveta mode.