Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
U svakoj Lego kockici sadržano je austrijsko znanje, zato što kompanija Lego za svoje plastične komponente koristi mašine za brizganje plastike iz Austrije. Ko leti u A380, najvećem putničkom avionu na svetu, gleda na delove trupa i krila austrijske proizvodnje. Ovo su samo dva primera jakog položaja na međunarodnom tržištu austrijskih kompanija iz industrije hemijskih i plastičnih proizvoda, čija stopa izvoza iznosi oko 70%. Mnoge od tih kompanija su tradicionalne kompanije, koje su zahvaljujući svom pionirskom radu i inovacijama u samom svetskom vrhu. A pozitivan razvoj u austrijskoj hemijskoj industriji i industriji plastike se nastavlja. To garantuju odlično obrazovanje naših zaposlenih i visoke stope ulaganja u istraživanja - dvanaest procenata u farmaceutskom sektoru!
listen

Austrijska industrija plastike obuhvata celokupni lanac novostvorene vrednosti u području plastike, od sirovina do proizvoda. Tu spadaju:

  • proizvodnja sirovina;
  • proizvodnja mašina za plastiku;
  • izrada alata i kalupa;
  • obrada plastike;
  • usluge specifične za plastiku i
  • istraživačke institucije i institucije za obrazovanje na području plastike.

Regionalni klaster za plastiku omogućava u Austriji usku saradnju između različitih područja u tehnici, razvoju i obrazovanju. Među preduzećima u okviru ove industrije nalaze se i globalni igrači i predvodnici u tržišnim nišama koji isporučuju održive proizvode najvišeg kvaliteta svojim kupcima.

 

Hemijska industrija omogućava inovacije na kraju proizvodnog lanca. Kao industrija koja ima kontakt sa mnogim sektorima, sektor plastike je povezan sa mnogim drugim poljima kao što su mehatronika, informaciona tehnologija, medicinska tehnologija, proizvodnja automobila. Pri tome je dobra komunikacija sa kupcima recept za poseban uspeh ove industrije u Austriji koja je vrlo cenjena radi svoje pouzdanosti.

Prisutnost u celom svetu

Industrija hemikalija i plastike Austrije deluje globalno. Tako se, primera radi, u Hemijskom parku u Lincu, Gornja Austrija, već nekoliko godina nalazi svetski istraživački centar jednog prvobitno danskog preduzeća. Ovde 350 radnika radi na istraživanjima materijala budućnosti. Austrija ima i globalno vodeće preduzeće na području hemijske industrije i metalurgije sa podružnicama u Kanadi, Sloveniji, Japanu i Kini. Inače, to preduzeće je osnovano još 1898. godine. Jedan od najvećih proizvođača robe široke potrošnje na svetu nabavlja svoju ambalažu od austrijskog proizvođača plastike i ambalaže.

Saradnja za optimalna rešenja

Austrijske firme za proizvodnju plastike odlikuje naročita sposobnost za saradnju. Stoga rade na aktuelnim temama u okviru platformi sa univerzitetskim i vanuniverzitetskim istraživačkim partnerima. Tako je inicijativa Smart Plastics profesionalna mreža usluga i znanja i veština za projekte na području u kojem se preklapaju mehatronika, plastika i dizajn. 17 partnera koristi članstvo u okviru platformi za saradnju i inovacije. Drugi oblici saradnje posvećeni su temama kao što su lagana izgradnja i fleksibilizacija i optimizacija proizvodnje. Klaster za plastiku, kao mreža za industriju plastike u Gornjoj Austriji i susednim zemljama, radi intenzivno na polju bioplastike.

Izvrsno obrazovanje

Izvrsni inženjeri čine industriju hemikalija i plastike u Austriji posebno konkurentnom. Dvojni sastav obrazovanja naučnika uzor je mnogim drugim zemljama. Osim toga, postoje i strukovne škole i više tehničke škole kojima je težište obrazovanja na plastici, stručne studije na univerzitetu primenjenih nauka i univerzitetske studije na Univerzitetu za rudarstvo u Leobenu (Montanuniversität Leoben) i Univerzitetu Johanes Kepler u Lincu (Johannes Kepler Universität Linz).

Zaštita okoline u fokusu

Društveno odgovorno delovanje je svetska dobrovoljna inicijativa hemijske industrije za poboljšanje zdravstvene, bezbednosne i ekološke situacije. Austrija je bila prva zemlja u kojoj se sprovela eksterna provera pridržavanja smernica društveno odgovornog delovanja. Spoljne kontrole su obavezne za austrijske firme koje učestvuju u inicijativi. Na taj način Austrija zauzima jedinstvenu poziciju u Europi.

U mnogobrojnim oblicima primene plastika štedi daleko više energije i resursa nego što je bilo potrebno za njenu proizvodnju. Stalni razvoj i trend ka  laganim proizvodima od plastike doprinosi tome da se koristi samo toliko materijala koliko je neophodno za sigurno funkcionisanje proizvoda.

Austrijska hemijska industrija ima izrazito biogenu sirovinsku osnovu. Naročito se klaster za plastiku intenzivno bavi ovom temom. U proizvodnji austrijskog biodizela skoro 40% korišćenih sirovina potiče iz otpada. To je po međunarodnim merilima vrhunska vrednost. Još jedna stvar dodatno pojašnjava činjenicu da ova industrija preuzima odgovornost za budućnost: u Austriji se odustalo od korišćenja palminog ulja.
listen