Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
200 godina predvoditi na svetskom tržištu iz oblasti inovativne građevinske tehnologije? To u Austriji postoji. Kompanija osnovana 1819. poboljšala je proveren tradicionalni građevinski materijal kao što je cigla, tako da odgovara najsavremenijim zahtevima u vezi za termo zaštitom. Ove cigle simbolizuju odgovornu upotrebu resursa, nisku potrošnju energije i dugoročnu uštedu troškova. Primer pokazuje sledeće: Zaštita klime je prava prilika za održivost i predstavlja prednost u tržišnoj utakmici. Austrijske kompanije su  prvi i u oblasti BIM (modeliranje podataka o zgradama) za softverski podržano projektovanje, izvođenje i upravljanje zgradama.
listen

Osnovna ideja održive gradnje je spoznaja da su ekonomija, ekologija i društvo sistemi koji se međusobno prožimaju. Održivu zgradu odlikuje visok ekološki, ekonomski i sociokulturni kvalitet. To stvara dodatnu vrednost za okolinu i za društvo. U pogledu potrošnje energije i emisije CO2, udeo građevinskog sektora od 40 % u celoj EU daleko je ispred saobraćaja i industrije. Korišćenje novih tehnologija u izgradnji zgrada sa sobom, dakle, nosi ogromni potencijal za uštede. Kada je u pitanju smislena klimatska strategija energetski efikasne zgrade odlično se nadovezuju na  obnovljive izvore energije .

Održiva gradnja obuhvata mnogo aspekata i zahteva posebno planiranje, prave materijale i stručno izvođenje. Na području tehnologija gradnje Austrija se u poslednjih 20 godina razvila u jednu od vodećih zemalja. Paleta se proteže od ultra modernih prozora i vrata preko ventilacionih postrojenja prikladnih za pasivne kuće pa sve do automatskog grejanja na biomasu i solarnih postrojenja. Naravno da je i sertifikovanje zgrada deo austrijskog stručnog znanja i iskustva. Kupci iz celog sveta naći će stručnjake u Austriji za:

  • projektantske i savetodavne usluge
  • građevinske materijale
  • instalacionu tehniku
  • obnovljive energije
  • istraživanje i razvoj

Austrijska preduzeća, međutim, nisusamo uspešnu izradi novih koncepcija održivih zgrada. Energetska efikasnost povećava se sve češće pregradnjom i sanacijom postojećih zgrada tako da se režijski troškovi mogu bitno sniziti.

Ogledni projekti - uzori na međunarodnom nivou

Austrijski ponuđači u svim područjima zelene gradnje zauzimaju vodeće pozicije. To se vidi na nekoliko demonstracijskih projekata, na primer, na projektu LISI-Haus. To je prvi austrijski doprinos konkursu Solar Decathlon, najznačajnijem konkursu na području solarne i održive gradnje. Kuća LICI (LISI-Haus) kombinuje lak, modularni način gradnje, ekološke materijale i obnovljive energije u finansijski prihvatljivoj stanogradnji. LISi proizvodi dovoljno energije da zadovoljava dnevne potrebe stanara.

Ili poslovni neboder EnergijaPlus u kampusu Tehničkog univerziteta na Getreidemarktu: to je prvi poslovni neboder na svetu koji predaje više energije u električnu mrežu nego što je potrebno za rad zgrade.

Ili pak drveni neboder „HoHo Wien“, s udelom drva od oko 75% počev od prizemlja. Njegovom izgradnjom projektanti su želeli da pokažu mogućnost održive gradnje koja štedi resurse i tako daju svoj doprinos zaštiti klime. Jedan kubni metar ugrađenog drva rasterećuje atmosferu za jednu do dve tone CO2.

Ovi jedinstveni austrijski projekti ispunjavaju po svim tačkama najviše arhitektonske zahteve i prevazilaze klimatske ciljeve EU. Mnogi austrijski stručnjaci, koji se poznaju putem demonstracionih projekata, zajedno nastupaju na međunarodnim tržištima kako bi poboljšali dodirne tačke između projektovanja i izvođenja i podstakli dalje inovacije. Na taj su način, na primer, realizovane prve pasivne kuće u Kanadi i Indoneziji, jer pitanje energetske efikasnosti u celom svetu dobija sve više na važnosti. Što se tiče budućnosti, to  znači dalji porast međunarodnog interesa za razvoj i rešenja iz Austrije .