Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Industrija vazdušnog i kosmičkog saobraćaja kao i industrija bezbednosti u Austriji ima čime da se pohvali. Tako su, na primer, u istraživanju komete Čuri austrijska tehnologija i stručno znanje učestvovali sa 43 miliona evra. Bezbednosna tehnologija iz Austrije je tehnološki vodeća u svetu. A u sektoru vazduhoplovstva  u Austriji postoji više od 200 specijalizovanih kompanija.
listen

Sektor avio i svemirske industrije/bezbednosti obuhvata područja vazduhoplovstva i svemirskih putovanja, odbranu i bezbednost. Većina preduzeća koja se mogu svrstati u sektor vazduhoplovstva i svemirske industrije su dobavljači i ima samo nekoliko velikih proizvođača opreme. Udeo izvoza  tih preduzeća je vrlo velik.

Vazduhoplovstvo je u celom svetu sektor od izuzetnog strateškog značaja. On spaja gradove i kontinente, motor je svetske privrede i odlikuje ga visok intenzitet istraživanja. On je u velikoj meri nezavisan od ekonomije,  te je stoga potporni stub stvaranja dodatne vrednosti i zapošljavanja.

U području svemirske tehnologije,  u Austriji  je pokriven  čitav spektar : od komponenti za satelite i svemirskih  vozila do opreme na tlu i specijalizovanih mernih instrumenata. Tako, na primer, Grazer Institut für Weltraumforschung (IWF) der Österreichischen Akademie der Wissenschaften (Institut za svemirska istraživanja Austrijske akademije nauka u Gracu) učestvuje u pet instrumenata na svemirskoj sondi „Rosetta“.

Industrija reaguje na učestale prirodne nepogode u celom svetu novim tehnologijama i metodama i isporučuje proizvode za prognoziranje, ublažavanje i procenu prirodnih nepogoda.

S obzirom na geopolitičke konflikte, međunarodni terorizam, kriminal i sajber rizike, privredna grana bezbednosti smatra se rastućim tržištem. Najvažniji pokretači rasta su unutrašnja bezbednost, službe bezbednosti, zaštita objekata i osoba kao i zaštita mreža i podataka.

Četiri područja ovog sektora, naime, vazduhoplovstvo, svemirska putovanja, bezbednost i odbrana imaju zajedničke preseke; specijalizacije preduzeća vrlo su različita. Mogu se naći proizvođači i pružaoci usluga:

  • za avione, na primer, za materijale, motore i pogonsku tehnologiju, unutrašnju opremu ili uređaje za kontrolu vazdušnog saobraćaja;
  • za satelite, na primer, uređaje za komunikaciju i kontrolu;
  • na području zaštite osoba, zaštite objekata i nadzora, na primer, zaštitna odeća, specijalna vozila, vatrogasna oprema i oprema za policiju, tehnologija gradnje i elektronički sistemi nadzora i oprema za civilnu zaštitu.

Znanja i veštine u vazduhoplovstvu sa tradicijom

Austrijska avio-industrija ima iza sebe istoriju dužu od 100 godina. Godine 1909. austrijski pronalazač Igo Etrih je razvio avion pod imenom Golub, jednokrilac koji je bio prvi vojni avion u Austriji i Nemačkoj koji se masovno proizvodio. Danas austrijska preduzeća na području avijacije zapošljavaju oko 9.200 radnika i ostvare godišnje promet od oko 2,2 milijarde evra. Najveći deo (75%) preduzeća su mala i srednje velika preduzeća, ali ima i 20 preduzeća sa godišnjim prometom od preko 10 miliona evra.

Visoka tehnologija za odbranu

Austrijska odbrambena industrija je sektor visoke tehnologije sa velikim potencijalom za budućnost. Veliki broj preduzeća proizvodi takozvane proizvode dvojne namene koji se mogu koristiti i u civilnom i u vojnom sektoru. Austrijska bezbednosna i odbrambena industrija ostvaruje godišnji promet od oko 2,5 milijardi evra.

Bezbednost za svetska tržišta

Proizvodi austrijskih preduzeća iz sektora bezbednosti koriste se u celom svetu. Isporučuju se visokokvalitetni roizvodi kao što su zaštitna odeća, specijalna vozila, vatrogasna oprema i oprema za policiju, tehnologija gradnje, uređaji za dojavu požara i alarmni i elektronski sigurnosni sistemi. Austrijska preduzeća poseduju ogromna znanja i veštine u području IT-bezbednosti.

Istraživanje

Sektor vazduhoplovstva, koji intenzivno vrši istraživanja, investira u proseku oko 11% svog prometa u istraživanje, tehnologije i inovacije. Sa ovim stepenom ulaganja u istraživanje, civilno vazduhoplovstvo se globalno ubraja u one sektore koji se najintenzivnije bave istraživanjima, odmah iza farmaceutske industrije.

Ove investicije u istraživanje odlikuje visok stepen  efikasnosti. Promet proizvodima koji su razvijeni u proteklih pet godina dosegnuo je udeo od skoro 45% celokupnog prometa preduzeća. U skladu sa sloganom: „Još tiše, još manja potrošnja, još lakše, još udobnije“, postoji velika potražnja za novim inovativnim proizvodima. Na taj način vazduhoplovstvo spada u pokretače inovacija među industrijskim sektorima.
listen