Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
S obzirom na udeo površine za uzgoj organske hrane, Austrija je "organska država" broj jedan u Evropi, Više od 20.000 poljoprivrednih gazdinstava ovde radi organski, svaki šesti austrijski poljoprivrednik je organski ratar. Svaki peti hektar obradivog zemljišta se obrađuje u skladu sa smernicama organske proizvodnje. Već od 1995. godine postoji žig kvaliteta koji obezbeđuje visok kvalitet austrijskih organskih proizvoda.
listen

Ovaj sektor obuhvata proizvođače organske hrane uopšte, zatim organskog vina, organskog mesa, organskih mlečnih proizvoda, organskih pića ,  organskih dodataka ishrani kao i mesta za kontrolu organskih proizvoda. Ideja vodilja organske proizvodnje je najviši kvalitet namirnica ekološki prihvatljivim korišćenjem zemljišta, sirovina i energije. Cilj organske privrede jeste zatvoren materijalni ciklus,  koji se sam reguliše bez uticaja ljudi.

Ekološka poljoprivreda u Austriji ima naročito dugu tradiciju. Još 1920-ih godina službeno je registrovano prvo ekološko poljoprivredno gazdinstvo. Dobar razvoj ekoloških gazdinstava u Austriji ima veze i s topografskim okolnostima. 70% zemlje čine brdski krajevi koji jedva da dopuštaju strukture intenzivne poljoprivrede, te pogoduju ekološkom načinu rada.

Za preduzeća u ovom sektoru od velike je važnosti najveći svetski sajam organiskih  proizvoda Biofach sa 2.300 izlagača i skoro 50.000 posetilaca iz 130 zemalja, a koji se svake godine održava u Nirnbergu.

Privatne marke

Veliki talas prelaska na ekološku proizvodnju zahvatio je Austriju u 90-im godinama prošlog veka, kada je jedan domaći lanac trgovina stavio organske namirnice na police u svim svojim trgovinama. Na taj način se lakše usklađivao odnos između  ponude  i potražnje, a proizvođači eko-hrane su imali dugoročno obezbeđeno  preuzimanje proizvoda. Uspeh je opravdao ambiciozni eksperiment: samo nekoliko godina kasnije svaki trgovački lanac imao je svoju sopstvenu marku ekoloških proizvoda u asortimanu. Kada se radi o  privatnim robnim  markama, austrijski ekološki proizvodi su na samom čelu. Osim ekološkog efekta, ključni marketinški i prodajni argumenti su i regionalno poreklo, kao i zaštita životinja i okoline.

Kvalitet, inovacijski duh i raznolikost

Austrijske ekološke proizvode u međunarodnom poređenju pre svega odlikuje njihov izvanredni kvalitet. Međutim, ističu se i raznovrsnost proizvoda i inovativnost austrijskih malih i srednje velikih preduzeća. Austrijski sektor ne proizvodi robu masovne potrošnje; on proizvodi omiljene specijalitete na međunarodnom nivou.

Austrijski eko proizvođači uspešno plasiraju sir i mlečne proizvode, meso i suhomesnate proizvode, sokove, hleb i pecivo, proizvode od semenki bundeve, čokoladu, cerealije i dodatke ishrani.

U Austriji se nalaze preduzeća sa dugom tradicijom i eko-pioniri koji su, primera radi, nudili organski čaj, kombinacije začina ili čokoladu već od 1980-ih, zatim nova preduzeća koja se pozicioniraju sa proizvodima kao što su organski dodaci ishrani ili pića od eko čaja bez šećera.

Uprkos maloj strukturi, austrijske firme koje se bave ekološkom proizvodnjom drže svoju poziciju na svetskim tržištima, jer imaju inovativne ideje, profiliraju se daljnjim razvojem proizvoda i izvanrednom brigom za kupce. Kako se radi o malim preduzećima, fleksibilno mogu ispuniti posebne želje kupaca u malim serijama.

Dva primera inovativnosti austrijskih preduzeća koji su bili predstavljeni i na sajmu Biofach u Nirnbergu: dodaci ishrani, naravno eko kvaliteta i proizvođač meda, čije su pčele skupljale nektar na garantovano ekološki čistim mestima kao što su parkovi prirode.

listen