Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Sektor informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) igra veoma važnu ulogu u Austriji. Skoro sva austrijska domaćinstva imaju mobilni telefon, a gotovo 40% širokopojasni pristup samo na pametnim telefonima. Ali Austrijanke i Austrijanci nisu vrhunski samo kao korisnici. Austrijska ekonomija takođe daje značajan doprinos proizvodnji pametnih telefona i tableta. Mnoge komponente, kao što su štampane ploče, senzori ili minijaturni zvučnici, razvijaju se i proizvode u Austriji.
listen

Telekomunikacijsko tržište u Austriji može se podeliti u tri sledeća područja:

  • nosioci (operateri telekomunikacijskih mreža);
  • pružaoci usluga (ponuđači usluga, operateri mobilnih virtuelnih mreža)
  • dobavljači (proizvođači telekomunikacijskih rešenja, na primer, proizvođači pametnih telefona i njihovih komponenti). 

Osim proizvoda, sistema, komponenti i usluga koje ovo područje nudi neposredno, austrijska preduzeća u sektoru informacijske i komunikacijske tehnologie (IKT) stvaraju popriličnu posrednu novostvorenu vrednost. Podsticanje istraživanja i razvoja i potpora istima imaju tradiciju u Austriji i omogućavaju konkurentne inovacije koje su međunarodno priznate.

Vodeći ponuđač komunikacijskih usluga u Austriji ima više od 5,4 miliona korisnika mobilne mreže i 2,3 miliona korisnika fiksne mreže i upravlja vlastitim mrežama za mobilnu i fiksnu telefoniju. Preduzeće je aktivno u ukupno osam zemalja Srednje i Istočne Evrope. 

Primer pametnog telefona

Jedno austrijsko preduzeće snabdeva osam od deset najvećih proizvođača mobilnih telefona štampanim pločicama. Na lokaciji u Austriji se pre svega obavljaju istraživanja i razvoj. Proizvodni pogoni nalaze se u Austriji, Kini, Indiji i Koreji. 

U Austriji se nalazi i centar kompetencija za bezbedne beskontaktne identifikacijske sisteme jednog preduzeća koje je prisutno u celom svetu. Tu se razvijaju i bežični poluprovodnici  za RFID  tehnologiju (Radio Frequency Identification), smart labels i/ili smart tags, smart cards, NFC (komunikacija bliskog polja/Near Field Communication) i MIFARE. Element NFC-IC, razvijen u Austriji, koristi se za pametne telefone i tablete. Komponente NFC iz Austrije nalaze se u više od 150 različitih uređaja.

Minijaturni zvučnik jedne vodeće svetske tehnološke firme iz Austrije brine o besprekornom zvuku prilikom telefoniranja i reprodukovanja muzike i videa. Najugledniji proizvođači oslanjaju se na zvučnike iz Austrije prilikom proizvodnje svojih proizvoda.

Austrijska kompetentnost za svetlosne efekte i upravljanje rasvetom omogućava proizvodnju delotvornih uređaja s bitno poboljšanom snagom baterija. Jedno austrijsko preduzeće vodeće je na svetskom tržištu svetlosnih senzora i snabdeva gotovo sve vodeće proizvođače pametnih telefona. Istraživanje, razvoj i proizvodnja ovih komponenti dolaze iz Štajerske, na jugu Austrije.

Materijale za nanošenje na površinu, koji su neophodni za funkcionisanje ekrana, i sastavne delove za postrojenja za proizvodnju slojeva poluprovodnika isporučuje preduzeće iz Tirola s proizvodnim pogonima u deset zemalja.

Najmanji zvučnik za svetu koji počiva na MEMS tehnologiji dolazi iz Austrije. Preduzeće proizvodi i pojačala za NFC čipove, senzore gestikulacije i mikrofone koji analogno potiskuju šumove.

Bezbednost i odgovornost

Ponuđači tehnologije putem koje se odvija najveći deo privredne, političke, ali i privatne razmene informacija posebnu pažnju moraju da posvete bezbednosti svojih proizvoda, rešenja i usluga. Ovu odgovornost preuzimaju austrijska preduzeća ovog sektora inovativnim razvojem proizvoda.

Industrija telekomunikacija u velikoj meri doprinosi uštedi energije. Ona omogućava, na primer, inteligentno upravljanje električnim mrežama (Smart Grids) i smanjuje emisiju CO2 umrežavanjem opcija mobilnosti ili mogućnošću virtuelnih sastanaka. 

Proizvodnja, korišćenje i čuvanje telekomunikacijskih uređaja je, međutim, povezano sa velikim negativnim posledicama za okolinu.  Bilo da se radi o velikoj potrošnji energije i opterećenju životne sredine prilikom proizvodnje, potrošnji struje u radu ili gubitku sirovina zbog nestručnog recikliranja: ova industrijska delatnost ima ogroman potencijal za poboljšanja.

Budućnost je 5G

Preduzeća pokreće razvoj ključnih tehnologija za novi komunikacijski standard 5G. Novi zahtevi u vezi s brzinom prenosa podataka, kapacitetom, vremenom odziva i potrošnjom energije omogućiće prilikom implementacije čitav niz usluga iduće generacije, a time će otvoriti i nova tržišta. Ovde spadaju virtuelna stvarnost, autonomni automobili, telemedicina, sveprisutan internet stvari i još mnogo toga drugog.