Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
196 javnih i 176 privatnih muzeja, 92 galerije za  savremenu umetnost, 60 pozorišta, tri operske kuće i 70 festivala - Austrija s pravom uživa izvrstan ugled kao zemlja umetnosti i kulture.
listen

Međunarodni ugled Austrije jednim delom počiva znatno  na umetnosti i kulturi zemlje. Ova slika odražava se pozitivno na celokupnu austrijsku privredu. Vrhunska austrijska ostvarenja na polju kulture, kao i neuporedivo kulturno nasleđe, velike su prednosti ove zemlje.

Raznovrsnost i bogatstvo umetničkog blaga, kao i muzeji, pozorišta i muzičke institucije svetskog ranga plodno su tlo na kojem umetnost i kultura u Austriji mogu napredovati  bolje nego igde drugde.

Muzeji i galerije

Zbirke Muzeja istorije umetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum) , Muzeja primenjene umetnosti u Beču (Museum für angewandte Kunst) , dvorca Belvedere, kao i Albertine u Beču su nenadmašive. U Štajerskoj se nalazi Univerzalni muzej Joanneum (Universalmuseum Joanneum) s više od 4,5 miliona predmeta u zbirkama na dvanaest lokacija. U Lincu, u Gornjoj Austriji, nalazi se spektakularni umetnički muzej „Lentos“ sa svojom zbirkom od 1.500 slika, skulptura i instalacija, 10.000 radova na papiru i 1.200 fotografija.

Austriju svake godine na manifestaciji Art Basel, vodećem svetskom međunarodnom sajmu moderne i savremene umetnosti, predstavljaju istaknuti umetnici . Domaće galerije pokrivaju spektar od klasične Bečke moderne pa sve do savremene umetnosti, uključujući velike skulpture i slike, ali i video projekcije, instalacije i performanse. 

Bečka galerijska scena je procvetala i odlikuje se „Snagom žena“. Čitav niz mladih galeristkinja prošlih je godina otvorio nove prostorije. Ove posvećene mlade preduzetnice stvaraju umetničke karijere s mnogo energije, kao i novu generaciju kolekcionara. 

Primer MQ

Muzejska četvrt (MuseumsQuartier) u Beču jedan je od deset najvećih umetničkih areala na svetu. Obuhvata više od 20 kulturnih institucija, od Muzeja savremene umetnosti Fondacije Ludwig u Beču (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (MUMOK)) i Umetničke dvorane (Kunsthalle) pa sve do Arhitektonskog centra Beč (Architekturzentrum Wien), institucije designforum wien i dečjeg muzeja ZOOM. Osim toga, unutar kompleksa površine 60.000 m² nalazi se i Plesna četvrt (Tanzquartier Wien) specijalizovana za savremeni ples. A u quartier21 svoj smeštaj i potporu našle su modne marke, multimedijske firme, radio-stanice i TV kuće, kao i ateljei za gostujuće umetnike (Artists in Residence).

Umetnička klima

Austrija je dobra lokacija za umetnike, jer su najamnine relativno niske, mogućnosti podsticaja opsežne, politička klima povoljna, a socijalni sistem dobro razvijen. Obrazovanje je isto tako izvanredno. Institucije kao što su Univerzitet za primenjenu umetnost (Universität für angewandte Kunst) i Akademija likovnih umetnosti (Akademie der bildenden Künste) institucije su svetskog glasa koje mame najuglednije profesore i ambiciozne studente. 

Budućnost

Institucije i preduzeća u Austriji nemau samo koristi od duge kulturne i umetničke tradicije zemlje. One se posvećuju i budućnosti, na primer mestu dodira između umetnosti i tehnologije.

Ars Electronica Center Futurelab se fokusira na budućnost u spoju umetnosti, tehnologije i društva. U umetničkom, eksperimentalnom obliku oni poimaju svoje radove kao skice mogućih scenarija budućnosti. Uspešan rad Ars Electronica Futurelab u neposrednoj je vezi s partnerima iz industrije, kreativne privrede i umetnosti, ali i akademskog okruženja i obrazovanja. Međunarodni umetnici i istraživači koji sarađuju s Ars Electronica Futurelab i rade u ateljeu/laboratoriji kao rezidenti od suštinske su važnosti za ovaj način rada.

listen