Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Jedna od najvećih poslovnih zgrada hibridne drvene konstrukcije u svetu (visina 21 metar, širina 16 metara i ukupna dužina od 120 metara) nalazi se u Austriji. U gradnji drvetom, pasivnim kućama i plus energetskim kućama, austrijske kompanije postavljaju standarde.
listen

Ako se u obzir uzmu svi privredni sektori koji neposredno zavise od građevinarstva, onda građevinski sektor spada među najznačajnije poslodavce u celokupnoj nacionalnoj ekonomiji. Građevinski sektor u bitnoj meri učestvuje u stvaranju kapitala. Oko 70% svih dugotrajnih investicija su  građevine.

Sektor visokogradnje u Austriji predstavlja oko 4.250 preduzeća s otprilike 110.000 zaposlenih. Struktura preduzeća je dosta raznolika. S jedne strane su velika preduzeća koja su orijentisana na poslove po načelu „ključ u ruke“, a s druge strane su klasična zanatska preduzeća s dvoje do deset zaposlenih. Broj jedan među austrijskim preduzećima zapošljava oko 10.300 radnika i ostvaruje promet od građevinskih delatnosti od skoro 14 milijardi evra godišnje. 

Težište austrijskih nastojanja: održivost

Austrijska preduzeća iz sektora visokogradnje i građevinskih materijala su naročito uspešna na području ekologije u gradnji: ona grade prirodnim, ekološkim, obnovljivim materijalima koji se mogu reciklirati, kao što su drvo, glina, krečnjak i kamen, i grade i izoluju prirodnim materijalima.

U slučaju gradnje drvetom i uz korišćenje proizvoda od drva,kao što su prozori, podovi, nameštaj, austrijska preduzeća se na međunarodnom planu ubrajaju među vodeća. To isto važi i za energetsku efikasnost tj. ekološku gradnju uz uštedu energije (niskoenergetska kuća, pasivna kuća, plus energetska kuća) i za digitalizaciju u gradnji. 

Austrijska preduzeća ne reaguju na izazove budućnosti samo na području energije i zaštite okoline nego i u pogledu korišćenja zgrada. U ovoj privrednoj grani, postoje, recimo,  stručnjaci za integralnu i modularnu gradnju, višestruko korišćenje i generacijski prilagođenu gradnju (fleksibilnost i dostupnost bez prepreka).

Inovacije 

U pogledu materijala, austrijska preduzeća se ističu posebnom stručnošću. Duga tradicija kombinuje se s inovativnim rešenjima. Austrijska preduzeća razvijaju, na primer, energetski posebno efikasan sistem za unutrašnju izolaciju, suvi beton koji se može obraditi bez mešalice, jedinstvenu ispunjenu opeku i automatski proizvedene armature za gradnju armiranim betonom. 

Sjajna budućnost

Urbanizacija koja brzo napreduje u zemljama u razvoju i u zemljama u usponu otvara građevinskoj industriji tržište u budućnosti. Na primer, do 2025. godine tržišni obim na području visokogradnje u Aziji i na Pacifiku rašće  7% godišnje. 

Najveće mogućnosti u visokogradnji nastaju zbog nužnosti da se stvore socioekonomski prihvatljive ugovorne strukture u urbanim područjima i da se stavi na raspolaganje plativa stanogradnja u gusto naseljenim područjima, što je potrebno obezbediti novim materijalima, savremenim načinom gradnje (serijski modularni način gradnje) i naprednim alatima za projektovanje (fokusiranjem na digitalno građevinarstvo i integralno projektovanje).

Na području digitalizacije ulažu se veliki napori da se u lancu novostvorene vrednosti gradnje etablira tehnologija „Building Information Modeling (BIM)“.

Građevinski materijali budućnosti: osim ekološki prihvatljivih građevinskih materijala bez štetnih materija, pre svega su od velikog značaja rešenja koja povećavaju energetsku efikasnost (izolacija).

Budući trendovi u visokogradnji su: zelena gradnja, gradnja drvetom, energetska efikasnost, pametna gradnja (ultra laki beton, pametni građevinski materijali), građevinska robotika i zdrava klima stanovanja korišćenjem organskih građevinskih materijala.