Srpski/Crnogorski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
190 godina iskustva i znanja u oblasti brodskih pogona, inovativna zaštita od vibracija za jahte, efikasni sistemi pumpi? Austrija je zemlja pomorske industrije, čak i bez pristupa moru.
listen

Pomorska industrija obuhvata obezbeđivanje dobara i pružanje usluga u oblastima brodske plovidbe, brodogradilišta, izgradnje brodova i čamaca, luka, infrastrukture, logistike, turizma i dobavljačke industrije. 

Plovidba morem čini najveći sektor unutar pomorske industrije. Ona obuhvata korišćenje plovila, pre svega za prevoz ljudi i dobara. Rečna i jezerska plovidba zaokružuju sektor pomorske industrije.

Dobavljači i pružaoci usluga u oblasti pomorske industrije usredsređuju se na razvoj i proizvodnju inovativnih sistemskih rešenja. Ista se ne odnose samo na proizvod koji se zove brod nego i na pomorska postrojenja i sisteme za ekonomiju i logistiku luka, pomorsku ekološku i bezbednosnu tehniku, kao i na "ofšor"  tehniku i druga područja pomorske tehnologije. 

Rešenja po meri

Austrijska preduzeća u sektoru pomorske industrije isporučuju proizvode izuzetnog kvaliteta koji su međunarodno priznati. Od posebnog značaja je isporuka motora i pogonskih sistema, ali vrlo su traženi i bezbednosna tehnika, protivpožarna zaštita, unutrašnja oprema, amortizeri, pumpe i upravljački sistemi iz Austrije. 

Posebnost austrijskih preduzeća su rešenja napravljena po meri kupaca koja se razvijaju i realizuju u skladu sa željama kupaca. Sektor karakterišu duga tradicija, održivi ciljevi i velika stručnost za inovacije.

Budućnost

Buduće šanse proizvođača i dobavljača trenutno su u oblasti pomorske plovidbe, pre svega poslovanja luka, brodarskih preduzeća i logističkog savetovanja. Evropske luke se stoga sve više pozicioniraju kao logistička središta, ponuđači sveukupnih logističkih usluga i nosioci modalne raspodele prevoza. I Podunavska regija kao plovidbeni koridor prema Crnom moru pokazuje pozitivna kretanja na području pretovara robe i turizma.

Trendovi

Aktuelni trend u brodogradnji kreće se u načelu u smeru proširenja transportnih kapaciteta (kontejneri) po brodu. U vezi s tim, izazov su pitanja koja se odnose na ekološku neškodljivost i korišćenje alternativnih pogonskih sistema i goriva.