српски
Inhalt

Poljoprivredni izvoz iz Austrije prkosi koroni

Čak i u ovim izazovnim  vremenima  je „Ukus Austrije“ tražen širom sveta! Izvoz poljoprivrednih proizvoda povećan je za 4% u prvoj polovini godine.
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen
Austrijski proizvođači hrane su se zahvaljujući svojoj individualnosti i vrhunskom kvalitetu posle dugog niza godina etablirali na evropskim i prekomorskim tržištima. To takođe impresivno dokazuju sledeći podaci: Austrijski izvoz poljoprivrednih proizvoda povećao se u prvoj polovini 2020. godine za 4% u poređenju sa istim periodom 2019. godine. Uvoz je povećan za 1%. Izvoz u vrednosti od 6.329 miliona evra sučeljava se sa  uvozom od 6.334 miliona evra.

Trgovinski bilans je uravnoteženiji nego ikada ranije. Austrija je čak postala neto izvoznik u trgovini sa Nemačkom. Izvoz poljoprivrednih proizvoda u poslednjih šest meseci iznosio je ukupno više od 9% celokupnog austrijskog izvoza - što je apsolutni rekord.

Istovremeno se austrijski trgovinski odnosi u poljoprivrednom sektoru još više nego ranije povećava na međunarodnim tržištima, kako izveštava Agrarmarkt Austria (AMA). Sa udelom od 36% od ukupnog izvoza agrara Austrije, Nemačka je i dalje na prvom mestu, a zatim sledi ostatak područja Evropske unije. Povećan je udeo izvoza u evropske države trećeg sveta, uključujući Rusiju, a i izvoz u SAD i Aziju je nastavio da raste.

Od agrarnih izvoznih proizvoda po vrednosti prednjače mlečni proizvodi, zatim prerađeno voće i povrće, kobasice, šunka i proizvodi od slanine. U prvoj polovini 2020. godine povećao se izvoz gotovo svih grupa proizvoda.