Srpski/Crnogorski
Inhalt

RWA INVESTIRA preko 13 MILIONA EVRA U Objekte za SKLADIŠTENJE ŽITARICA

Rumenka, 29. oktobar 2021. godine - Najstarija zadruga na svetu iz Austrije, Raiffeisen Ware Austria (RWA), prisutna u Srbiji pod nazivom RWA Srbija, nastavila je sa investiranjem u srpsku privredu i svečano je otvorila kompleks objekata za skladištenje žitarica u Rumenci. U pitanju je jedan od najvećih logističkih centara tog tipa u Republici Srbiji, a ukupna vrednost investicije će iznositi više od 13 miliona evra. 

listen
  • Završena je prva faza izgradnje objekta u Rumenci. Ona obuhvata silos ćelije površine 14.000 m3 i podna skladišta kapaciteta 11.000 m3
  • U narednom periodu najavljene su još tri faze investicija, a planirano je da čitav kompleks bude završen do 2026. godine

Dušan Mezulić, direktor RWA u Srbiji, ističe da je završena tek prva faza investicija, a da se očekuje da će ceo logistički centar biti gotov do 2026. godine.

 „U prvoj fazi završene su silos ćelije površine 14.000 m3 i podna skladišta kapaciteta 11.000 m3, a u narednom periodu nas očekuje izgradnja centra za doradu i pakovanje semena strnih žita i soje, 16 dodatnih silos ćelija, dva podna skladišta, sušare i vagarske kućice što će omogućiti nova radna mesta i još veću saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima. Verujem da ćemo ostvariti odličnu saradnju sa lokalnim privrednicima i poljoprivrednicima i da ćemo zajedno doprineti razvoju poljoprivrede u Republici Srbiji i jačanju saradnje srpske i austrijske privredeˮ, objašnjava Mezulić.

Mezulić dodaje da je Rumenka strateški važna pozicija za razvoj srpske poljoprivrede: „Zbog blizine luke u Novom Sadu, blizine autoputu, kanalu Dunav-Tisa-Dunav i blizine poljoprivrednim proizvođačima, Rumenka je jedno od najvažnijih mesta za razvoj poljoprivrede u Republici Srbiji. Drago nam je što ćemo upravo tu imati najsavremenije postrojenja za skladištenje i doradu strnih žita i sojeˮ.

Svečanom otvaranju kompleksa objekata za skladištenje žitarica prisustvovali su Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, Karin Traunmiler, zamenica ambasadora Austrije u Republici Srbiji, Mihael Dobersberger, trgovinski ataše u Ambasadi Austrije i lokalni poljoprivrednici i kooperanti.

RWA više od 10 godina posluje u Srbiji i ulaže u domaće poljoprivredne proizvode, a najviše u oblastima kukuruznih sorti, soje, uljane repice i pšenice. Nedavno su otvorili silos u Zrenjaninu, a njihove investicije obuhvataju i otkup merkantilne robe, terminsko ugovaranje robe i snabdevanje poljoprivrednika repromaterijalom. RWA je najstarija zemljoradnička zadruga na svetu. Formirana je u 19. veku, a i dalje je u vlasništvu svojih zadrugara.