Srpski/Crnogorski
Inhalt

Prezentovani rezultati ankete o uslovima poslovanja 2022 i dodeljeno priznanje Energy Globe 

13.12.2022. u Ambasadi Austrije održana je konferencija za štampu na kojoj su prezentovani rezultati ankete o uslovima poslovanja austrijskih preuzeća u Srbiji. U nastavku je takođe uručeno priznanje Energy Globe dvema dobitnicama iz Srbije za svoje projekte održivosti u Srbiji.
listen

Rezultati ankete o uslovima poslovanja austrijskih preduzeća u Srbiji

Ove godine smo svedoci rekordnog iznosa na polju bilateralne ekonomske razmene. Srbija je i dalje važno tržište za Austriju i sa više od 400 preduzeća koja upošljavaju oko 20.200 zaposlenih, Austrija je i dalje  jedan od najvećih investitora u Srbiji.

Opšta poslovna klima u Srbiji se godinama smatra pozitivnom, a i ove godine su austrijska preduzeća navela da je poslovno okruženje u poslednjih 12 meseci ostalo nepromenjeno tj. da se delimično i poboljšalo. Prema navodima austrijskih preduzeće, uspela su da povećaju ukupan promet i obim posla, dok je broj zaposlenih ostao uglavnom na istom stepenu ili je povećan.

 Opšte svetske ekonomske promene utiču i na izglede srpske privrede za narednih 12 meseci, pri čemu se stav rukovodilaca austrijskih preduzeća takođe može okarakterisati kao pozitivan. Po tom pitanju, većina anketiranih deli stav da se opšta ekonomska situacija neće promeniti u narednih 12 meseci.

Srbija se poslednjih godina etablirala kao izuzetno atraktivno investiciono tržište za austrijska preduzeća. Prema rezultatima ove ankete, to se, između ostalog, može pripisati političkoj stabilnosti, radno-pravnim uslovima i predvidivosti ekonomske politike. Dodatni podsticaj za ulaganje u Srbiju je visok stepen digitalizacije i kvalitet domaćih dobavljača. Zbog opšteg evropskog trenda ka ekspanziji ka Istoku, značaj Srbije i celog Zapadnog Balkana je što se tiče stranih investicija sve veći. To, opet, utiče na interesovanje za otvaranje preduzeća u Srbiji.

 Detaljniji prikaz rezultata ankete možete da preuzmete u sekciji "Datoteke za preuzimanje"

Dodela priznanja Energy Globe

Fondacija Energy Globe svake godine nagrađuje inovativne ideje i koncepte istoimenom nagradom. Fondacija, koju je pre više od 30 godina osnovao Austrijanac Volfgang Nojman (Wolfgang Neumann), svake godine širom sveta odaje priznanje najboljim idejama „održivosti“.

Ovogodišnji pobednici iz Srbije svoje ideje realizuju u radu sa decom i omladinom tj. u sektoru obrazovanja.

Spoljnotrgovinska organizacija Privredne komore Austrije - ADVANTAGE AUSTRIA tradicionalni je partner fondacije Energy Globe, te je 13.12.2022 u Ambasadi Austrije u Beogradu g. Jirgen Šreder ( Jürgen Schreder) ispred Advantage Austria zajedno sa ambasadorom Austrije g. Kristijanom Ebnerom ( Chrstian Ebner) uručio priznanja Energy Globe pobednicima u Srbiji.

Prvi pobednički projekat želi da približi mladima koncept i značaj odvajanja otpada, što se već sprovodi u raznim radionicama u više novosadskih srednjih škola.
Čestitamo gđi Vanji Petkovic ispred organizacije “Čepom do osmeha” na projektu „Eco Caravan“.

Drugi pobednički projekat pokušava deci da približi razne koncepte održivosti. Radi se na razvoju niza radionica i prezentacija o održivosti za školarce i prosvetne radnike, a biće isdat i poseban udžbenik na tu temu. Čestitamo gđi Dragani Petrovic ipred Victoria consulting d.o.o na projektu “Hemijski lizing i cirkularna ekonomija kao i na knjizi za decu”