Srpski/Crnogorski
Inhalt

Digitalizovano, automatizovano, umreženo - tako funkcioniše fabrika budućnosti

Inteligentna rešenja iz Austrije utiru put do pametne fabrike širom sveta.

© ADVANTAGE AUSTRIA
© ADVANTAGE AUSTRIA
listen

Dok se proizvodni procesi mnogostruko ubrzavaju i razvijaju, nastaje vizija samoorganizovanog proizvodnog okruženja: Pametna fabrika. Austrijska preduzeća su među vodećim igračima u ostvarenju ove vizije: od automatizacije lanca snabdevanja preko raznovrsne primene veštačke inteligencije u proizvodnji do obezbeđenja proizvodnje primenom najnovijih saznanja o sajber bezbednosti.

Rešenja za fabriku budućnosti su u velikoj meri zasnovana na tehnologijama iz elektro i elektronske industrije. Saznanja istraživačkih centara za elektronske sisteme , kao što je evropski istraživački centar Silicon Austria Labs, ostavljaju svoj prepoznatljiv pečat u razvoju industrije.

Digitalne simulacije ubrzavaju razvoj, lanci snabdevanja postaju transparentniji, roboti razvijaju fine motoričke veštine - deluje kao da budućnost pametne fabrike ne poznaje granice, istovremeno nudeći beskrajan potencijal. Austrijska preduzeća pokazuju kako se vizije budućnosti mogu pretvoriti u opipljiva rešenja. Pri tome su pametne odluke, zasnovane na predvidljivim modelima, kao i sajber bezbednost od fundamentalnog značaja.

Sa 22% udela u BDP-u, austrijski proizvodni sektor prednjači. Industrija 4.0 kao  i za to neophodno znanje, ovde su kod kuće. Industrija je u stanju transformacije, a mnoga prvoklasna preduzeća iz Austrije širom sveta utiru put. Najnovije izdanje onlajn magazina FRESH VIEV Smart Factory nudi detaljniji uvid i zanimljive informacije o ovoj temi.