bosanski/srpski
Inhalt

Advantage Austria Newsletter 2/2022

Objavljen drugi ovogodišnji broj našeg Newslettera
listen

Povoljnija situacija u pogledu Covid19 pandemije, omogućila nam je povratak uobičajenom programu manifestacija. Tako smo u prethodnom periodu uspjeli održati dvije privredne misije iz Austrije, i to na teme „Infrastruktura za turistički sektor“ (zimski sportski centri)“ u maju te  u junu„Izgradnja  infrastrukture u oblastima cestogradnje, komunalnih djelatnosti, snadbijevanja  vodom i energijom te zdravstvenog sektora“. Nadalje je bilo ponovo moguće njegovati i lične kontakte u okviru našeg Austria Business Cercle tokom dva prijema u Sarajevo i jednog u Banjoj Luci. Naravno nadamo se, da ćemo nakon ljeta moći nastaviti sa održavanjem planiranih događaja. Detaljnjije informacije o ovome naći će te u rubrici najava događaja. 

 I bilateralna robna razmjena bila je veoma dinamična u prvom kvartalu 2022. godine. Austrijski uvoz iz Bosne i Hercegovine u ova tri mjeseca porastao je za 33,7%, dok su austrijske isporuke u Bosnu i Hercegovinu istovremeno porasle za 27,6%. Ukoliko nikakvi ozbiljniji spoljni uticaji, na primer u vezi sa snabdijevanjem energijom, ne budu imali trajni uticaj na ovaj razvoj, 2022. godine bi se po prvi put mogao postići obim bilateralne trgovine od preko 1,5 milijardi eura.

 Kao i obično, ovo izdanje sadrži i informacije o poslovnim prilikama sa austrijskim kompanijama, pregled održanih događaja i najavu planiranih događaja, kao i informacije o dostupnim publikacijama.