bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Najveći podizni most na svijetu, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izgradnja efikasnog aviona za trke - ovo su samo neki primjeri dostignuća austrijskih inženjera. Njih mogućim čine prvoklasna obuka, potraga za održivim rješenjima, različite vrste stručnosti i dobra saradnja. To je ono što strani klijenti mogu očekivati od zaposlenih u 7,700 inženjerskih biroa u Austriji.
listen

Tehnička dostignuća za svakodnevni život

Inženjerske usluge su raznovrsne i sveprisutne. Austrijski inženjerski uredi djeluju u preko 50 različitih specijaliziranih područja, na primjer:

  • građevinska fizika;
  • elektrotehnika;
  • unutrašnje uređenje prostora;
  • instalacijska tehnologija;
  • ruralno inženjerstvo i upravljanje vodama;
  • uređenje pejzaža i pejzažna arhitektura; i
  • mašinstvo

Svi oni vode brigu o kvalitetu života i udobnosti. Pri tome, jedan od primarnih ciljeva je očuvanje resursa. Od savjetodavnih usluga, izrade projekata i studija, provođenja istraživanja do nadzora realizacije i primopredaje projekata: u svim ovim koracima sudjeluju inženjeri.

Očuvanje okoline pogodne za život, osmišljavanje ekonomski isplativih zgrada orijentiranih na korištenje, primjena novih tehnologija, te partnerska kultura u radu i postupku naručivanja tokom čitavog životnog ciklusa najvažnije su smjernice prema kojima se ravna ova ekonomska grana.

Inženjerske usluge iz Austrije za cijeli svijet

U roterdamskoj luci se nalazi jedan austrijski inženjerski ured kao glavni projektant odgovoran za podizni most, od idejnog rješenja pa sve do realizacije. I izrada temelja te stupova u vodi kao i skučeni prostor predstavljali su poseban izazov za projektovanje i izvedbu. U okviru normalnog rada novi most ima na raspolaganju dva plovna otvora, te poprečni prelaz za cestovni (autocesta) i željeznički saobraćaj. Podizanjem mosta omogućava se prolazak prekookeanskih kontejnerskih brodova. 

Nova austrijska metoda gradnje tunela (New Austrian Tunnelling Method (NATM)) je međunarodno poznati i već dugo vremena uspješno primijenjeni postupak. Danas austrijski timovi istraživača poboljšavaju procese i rade na daljnjem razvoju alternativnih metoda.

Jedno austrijsko projektantsko i savjetodavno preduzeće specijalizirano za velike projekte na području nafte i gasa, energije, vode i saobraćajne strukture, koje realizira velike projekte interdisciplinarno prema principu sve na jednom mjestu, sudjeluje u transanatolijskom gasovodu u Turskoj, u hidroenergetskim projektima u Laosu te na sanaciji zračne luke u Turkmenistanu.

Razvoj potpuno stabilizirane multisenzorske platforme za daljinsko izviđanje uz pomoć malih aviona je rezultat austrijskog inženjeringa. U tu svrhu razvijeni sistem stabilizacije je jedinstven u svijetu, bitno poboljšava kvalitet podataka, a sistem je vrlo povoljan.

Odlučujući doprinos zaštiti okoline cjelokupnog sjevernog polarnog kruga daje jedno austrijsko postrojenje za odsumporavanje gasova iz za tvornicu nikla u Norilsku (Rusija). Mega projekat koji se sastoji od ukupno 25 djelomičnih postrojenja, projektovan je pod vrlo teškim uvjetima: skoro cijelo vrijeme izuzetna studen, temperature do -57°C, tlo zaleđeno tokom cijele godine (permafrost), transporti samo preko morskih ili riječnih puteva i tokom rada.

Oblikovanje budućnosti

Ko će u budućnosti graditi zgrade, radit će to prema socioekonomskim i društvenim okvirnim uvjetima koji se bitno razlikuju od današnjih. Klimatske promjene bitno će uticati na projektovanje, izgradnju i funkcioniranje zgrada. Novi materijali i postupci otvaraju mogućnosti kako bi se mogli suočiti s ovim izazovima.

U budućnosti će većina čovječanstva živjeti u takozvanim megagradovima koji postavljaju nove zahtjeve u pogledu mobilnosti, energije, upravljanja otpadom i vodom, izgradnjom industrijskih objekata i stanova, te objekata predviđenih za slobodno vrijeme. 

Društvo i svijet rada su se posljednjih godina jako promijenili zbog sve intenzivnije digitalizacije. Korištenje specijalnog softvera u praktično svim područjima i strukama postalo je samo po sebi razumljivo. Tehnologija „Building Information Modeling (BIM)“ je osnovna komponenta u okviru digitalizacije u građevinarstvu, te se kontinuirano uvodi na nacionalnom nivou. BIM će u budućnosti bitno uticati na lanac novostvorene vrijednosti u građevinskom sektoru i dovesti do organizacijskih promjena u procesu gradnje.