bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Fokus je na klijentu, što je važan vodeći princip za austrijske banke i osiguravajuća društva, bilo kod kuće ili u inostranstvu. Kroz subsidijarne banke, austrijska bankarska industrija je prisutna u mnogim zemljama, na primjer kroz svoju široku mrežu širom Istočne Evrope. S izazovima digitalizacije se suočavate putem bliskosti sa klijentom.
listen

Automat, na kojem osiguranje za automobil možete lako zaključiti za nekoliko minuta? Putno osiguranje preko SMS-a? Individualne konsultacije o osiguranju prije sljedećeg odmora s jahanjem ili planinarenjem? Nema problema: Austrijski sektor osiguranja je raznovrstan, ima dugu tradiciju i inovativan je. I on je takođe zastupljen na međunarodnom tržištu, posebno u Istočnoj Evropi.

Tradicija i stabilnost

Osiguravajuća društva i banke u Austriji razvijaju se tradicionalno uz odgovarajuću strukturu. Bankarski sektor u Austriji snažno obilježavaju regionalne kreditne ustanove i pokrajinske banke. Osiguravajuća društva u Austriji imaju dugu istoriju i puno iskustva na području osiguranja čovjeka, životinja i imovine, te na području njege i stvaranja imetka.

Sakupljanje pologa i dodjela kredita spadaju u osnovnu djelatnost austrijskih štedionica i banaka. Na taj način kreditna djelatnost je djelovala kao stabilizator i u posljednjoj finansijskoj krizi.

Proizvodi austrijskih osiguravajućih društava dijele se na porodično i mobilno područje, na osiguranja koja se odnose na sigurnost u starosti i penzije, te proizvode koji osiguravaju zdravlje i njegu.

Nositelji različitih austrijskih osiguranja su osiguravatelji koji su pod stalnim nadzorom države, a na području zdravstvenog osiguranja i osiguranja njege to su državna zdravstvena osiguranja ili fondovi zdravstvenog osiguranja.

Sigurnost na mnogim tržištima

Zemlje Srednje i Istočne Evrope idu u dobrom smjeru što se tiče životnog standarda i kvaliteta života. To znači da raste i potražnja za pouzdanim uslugama na području finansija i osiguranja. Traže se inovativne usluge i ponude, a austrijska preduzeća u sektoru bankarstva i osiguranja ih mogu ponuditi. Mnoga austrijska preduzeća već su dugo aktivna u ovoj regiji i poznaju tržišta i potrebe klijenata.

Inovacije za ljude

Digitalizacija proizvoda i usluga odlučujući su faktor uspjeha. Međutim, dobra ravnoteža između tradicionalnih prodajnih kanala i digitalne inovacije važna je upravo u grani osiguranja i bankarstva u kojem je čovjek u središtu pažnje.

Pod sloganima "FinTech" i "InsurTech" sažet je veliki broj investicija novih oblika koji se šire u bankarskoj industriji i osiguranjima. Tu spadaju metoda multibanaka i korištenje mobilnih, digitalnih komunikacijskih sistema koji određuju svakodnevicu klijenata banaka i osiguranja. Jednostavni proizvodi osiguranja danas se već velikim dijelom zaključuju putem sistema preporuke na Internetu.

Tradicionalna preduzeća iz ovog sektora se moraju prilagoditi brzom tempu inovacija i disruptivnom potencijalu novih tehnologija. Klijenti banaka imaju koristi od savremene ponude, na primjer na području digitalnog plaćanja ili putem mobilnih banking platformi uz istovremeno veliki kvalitet osobnog savjetovanja. Banking treba biti jednostavan i pri tome siguran. A upravo je to glavna sposobnost tradicionalnih banaka, jer one nude kompletno savjetovanje, dugoročne odnose i ozbiljnost. A za osiguranja je danas nužnije nego ikada prije da se prepoznaju potrebe i želje klijenata.

Odgovornost

Finansijska i industrija osiguranja daje svoj doprinos ekonomiji i društvu na više nivoa:

  • kao pružatelj usluga svojim klijentima;
  • kao preduzeće nacionalnoj ekonomiji;
  • kao preduzeće kao društveno odgovoran subjekt.

Austrijske banke i osiguravajuća društva preuzimaju ovu odgovornost i na taj način stiču jednu od svojih najvrijednijih stvari: povjerenje svojih klijenata.