bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
196 javnih i 176 privatnih muzeja, 92 galerije za savremenu i savremenu umjetnost, 60 pozorišta, tri operske kuće i 70 festivala - Austrija s pravom uživa izvrstan ugled kao zemlja umjetnosti i kulture.
listen

Međunarodni ugled Austrije počiva u bitnom dijelu na umjetnosti i kulturi zemlje. Ova pozitivna slika koristi cjelokupnoj austrijskoj ekonomiji. Austrijska vrhunska ostvarenja na polju kulture te neuporedivo kulturno nasljeđe su velike prednosti ove zemlje.

Raznovrsnost i bogatstvo umjetničkog blaga, te muzeji, pozorišta i muzičke institucije svjetskog ranga plodno su tlo na kojem umjetnost i kultura u Austriji mogu uspijevati još bolje nego negdje drugdje.

Muzeji i galerije

Zbirke Muzeja istorije umjetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum) , Muzeja primijenjenih umjetnosti u Beču (Museum für angewandte Kunst), dvorca Belvedere te Albertine u Beču su nenadmašive. U Štajerskoj se nalazi Univerzalni muzej Joanneum (Universalmuseum Joanneum) s više od 4,5 miliona predmeta u okviru zbirki na dvanaest lokacija. U Linzu u Gornjoj Austriji se nalazi spektakularni umjetnički muzej „Lentos“ sa svojom zbirkom od 1.500 slika, skulptura i instalacija, 10.000 radova na papiru i 1.200 fotografija.

Austriju svake godine predstavljaju prominentni umjetnici na manifestaciji Art Basel, vodećem svjetskom međunarodnom sajmu moderne i savremene umjetnost. Domaće galerije pokrivaju spektar od klasične Bečke moderne pa sve do savremene umjetnosti, uključujući velike skulpture i slike, ali i video-projekcije, instalacije i performanse. 

Bečka galerijska scena je procvjetala i odlikuje je „Woman Power“. Čitav niz mladih galeristica je otvorio nove prostore prošlih godina. Ove posvećene mlade žene trgovci stvaraju umjetničke karijere s mnogo energije te novu generaciju kolekcionara. 

Primjer MQ

Muzejska četvrt (MuseumsQuartier) u Beču je jedan od deset najvećih umjetničkih areala na svijetu. Obuhvata više od 20 kulturnih institucija, od Muzeja savremene umjetnosti Fondacije Ludwig u Beču (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien (MUMOK)) i Umjetničke dvorane (Kunsthalle) pa sve do Arhitektonskog centra Beč (Architekturzentrum Wien), institucije designforum wien i dječjeg muzeja ZOOM. Osim toga, unutar kompleksa površine 60.000 m² nalazi se i Plesna četvrt (Tanzquartier Wien) specijalizirana za savremeni ples. A u quartier21 svoj smještaj i potporu su našle modne marke, multimedijske kompanije, radio-stanice i TV kuće, te ateljei za gostujuće umjetnike (Artists in Residence).

Umjetnička klima

Austrija je dobra lokacija za umjetnike, jer su najamnine relativno niske, mogućnosti poticaja opsežne, politička klima povoljna, a socijalni sistem dobro razvijen. Obrazovanje je isto tako izvanredno. Institucije kao što je Univerzitet za primijenjenu umjetnost (Universität für angewandte Kunst) te Akademija likovnih umjetnosti (Akademie der bildenden Künste) su institucije svjetskog glasa koje mame najuglednije profesore i ambiciozne studente. 

Budućnost

Institucije i preduzeća u Austriji ne samo da imaju koristi od duge kulturne i umjetničke tradicije zemlje. One se posvećuju i budućnosti, na primjer, mjestu dodira između umjetnosti i tehnologije.

Ars Electronica Center Futurelab se fokusira na budućnost u spoju umjetnosti, tehnologije i društva. U umjetničkom, eksperimentalnom obliku oni poimaju svoje radove kao skice mogućih scenarija budućnosti. Uspješan rad Ars Electronica Futurelab u neposrednoj je vezi s partnerima iz industrije, kreativne industrije i umjetnosti, ali i akademskog okruženja i obrazovanja. Međunarodni umjetnici i istraživači koji sarađuju s Ars Electronica Futurelab i rade u ateljeu/laboratoriju kao rezidenti esencijalni su za ovaj način rada.

listen