bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Nagrada „Oskar“ je 43 puta otišla u Austriju. Mocart, Novogodišnji koncert i "The Sound of Music", jedan od najgledanijih filmova u istoriji, već dugo oblikuju muzičku sliku Austrije. Međutim, i mladi izvođači su sve više u žiži interesovanja i u inostranstvu sviraju u rasprodatim dvoranama. Oko 17% ukupnih prihoda muzičke industrije uloženo je u "A & R (Artist & Repertoire)", stvaranje novih talenata. Industrija muzike, filma i zabave u Austriji u stalnom je pokretu i međunarodno uspješna.
listen

Izuzetno bogata i raznovrsna muzička istorija Austrije dovela je do toga da zemlja danas igra ključnu ulogu u muzičkoj industriji. Austrijsko muzičko tržište je na 16. mjestu u svijetu.

Više od 22.000 muzičkih stvaralaca iz svih muzičkih žanrova živi u Austriji. U odnosu na susjedne zemlje njemačkog govornog područja, njihovi inostrani prihodi su najviši, a vrlo su uspješni i u drugim dijelovima Zapadne Europe. 

Domaća filmska industrija se sastoji od preko 2.300 kompanija. Prevladavajuća većina njih ima manje od deset zaposlenika i ima vrlo usitnjenu strukturu. 

U Austriji se godišnje održava oko 20 filmskih festivala. Najveći i najpoznatiji festival je „Viennale“ u Beču koji od svog osnivanja 1963. godine privlači više od 80.000 posjetitelja svake godine. Na programu su mješavina dokumentarnih filmova, umjetničkih filmova i debitantskih nastupa mladih reditelja. 

Kompanije za proizvodnju filmova u Austriji imaju idealne uvjete: jedinstveni i spektakularni pejzaž, istorijske gradove i savršenu infrastrukturu. 176 međunarodnih produkcija sa svih kontinenata je podnijelo zahtjev za odobrenje snimanja u Beču 2015. godine. Najveći broj zahtjeva je došao iz Njemačke, a slijedili su zahtjevi iz Velike Britanije, Finske, Japana, Brazila i Kine. U Tirolu se posljednjih godina realiziralo preko 80 indijskih produkcija. 

Inovativnost

Sektori muzike i filma u Austriji rade u sve većoj mjeri s najnovijim tehnologijama. Posljednjih godina osnovano je mnogo razvojnih kompanija koje su se specijalizirale za pretraživanje i pronalaženje muzike, preporučivanje muzike drugima i uživanje u njoj. Osim toga, sve više ima preduzeća koja se bave najnovijim tehnološkim razvojem, kao što su imerzivni audio, virtualna stvarnost, dubinsko učenje i umjetna inteligencija. 

Jedno austrijsko preduzeće je razvilo tehnologiju koja dopušta slanje audio signala bez vidljivog kašnjenja. Rješenja ovog preduzeća na području virtualne stvarnosti omogućavaju da muzičari, međusobno udaljeni hiljadama kilometara, imaju zajedničke probe. Ovi pioniri realiziraju isto tako i VR koncerte.

Jedinstveni softver za distribuciju digitalne muzike putem više od 500 servisa za preuzimanje i streaming u cijelom svijetu dolazi iz Austrije. Preduzeće je 2006. godine započelo s razvojem distribucijskog softvera koji omogućava prodaju muzičkim brendovima i muzičarima na velikim portalima, a da se ne moraju brinuti o tehničkim preduvjetima ili naplati. 

Vodeći svjetski ponuđač visećih kamera ima svoje sjedište u Austriji. Njegov inovativni proizvod omogućava kretanja kamere na velikim visinama i na velikim razdaljinama. Sastoji se od nekoliko osnovnih modula čija kombinacija omogućava prilagođavanje individualnim situacijama za snimanje. 

Muzičari iz cijelog svijeta su stalno u potrazi za odgovarajućim prostorima za svoje probe, naročito kada putuju. Jedna platforma, razvijena u Austriji, pomaže im na način da međusobno spaja domaćine i muzičare. Pomoću aplikacije “search-book-play”, kojom se vrlo lagano rukuje, mogu se sa samo nekoliko klikova rezervirati prostorije za probe na jedan ili više sati u bližoj okolini ili stranim gradovima.

Dokumentarna serija „Universum“ s emisijama od nekoliko epizoda o životinjama i prirodi, te s inovativnim pojedinačnim filmovima koji su posvećeni temama istorije, nauke i tehnike oduševljava široku publiku već više od 25 godina. Vlastita austrijska proizvodnja dokumentarne serije „Universum“ prodaje se u 100 zemalja diljem svijeta. Među međunarodne kooperacijske partnere austrijskih producenata spada i BBC.

Bečka državna opera (Wiener Staatsoper), kao jedna od vodećih opernih kuća, ponudila je 2013. godine putem staatsoperlive.com prvi streaming opere u svijetu. 45 streaminga uživo godišnje, dva kanala, sinhronizirani Second Screen Content i redovni program na UHD-u definiraju globalni benchmark za digitalizaciju kulture.

Kreativno obrazovanje

Institut SAE, osnovan 1976. godine, nudi obrazovanje specifično za ovaj sektor, koje udovoljava zahtjevima globalnog sektora kreativnih medija. On pokriva sljedeća medijska područja: audio, film, animaciju, razvoj igara, muzičkii sektor i web. Programi studija za sticanje titule bakalaureta i mastera nude se u saradnji sa Univerzitetom Middlesex iz Londona. Institut SAE prisutan je na 54 lokacije, između ostaloga i u Londonu, Berlinu, Minhenu, Parizu, Barceloni, New Yorku i Los Angelesu.

Obrazovanje na muzičkim akademijama i konzervatorijima u Austriji ima izvanredan ugled međunarodnih razmjera. Austrija je destinacija mnogih budućih muzičara i studenata muzike. Akademija za muziku i scenske umjetnosti (Universität für Musik und darstellende Kunst) u Beču, te muzičke akademije u Grazu i Salzburgu uživaju međunarodni ugled.

listen
listen