bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijski zimski turizam je jedan od apsolutno najboljih na svijetu. Za to postoje tri glavna razloga: austrijsko gostoprimstvo, veoma dobar odnos cijene i kvaliteta i turistička infrastruktura na najvišem nivou.
listen

Austrijski sektor know-howa i infrastrukture u turizmu je vrlo širok: proizvođači i pružatelji usluga na polju zimskog turizma, naročito operateri žičara i skijaških centara, konsultanti i projektanti za infrastrukturne i turističke projekte, te preduzeća za usluge smještaj, gastronomski objekti i objekti za rekreaciju.

Austrija ima mnogo malih i srednje velikih preduzeća u ovom sektoru, kao što su projektanti, arhitekti, konsultanti i proizvođači opreme kao što su bicikli, trampolini, adrenalinski parkovi ili platforme za vidikovce. Naročito skijaške kompanije i operateri žičara imaju dugu tradiciju u Austriji.

Zima na planini

Oko dvije trećine gostiju dolazi u Austriju kako bi doživjeli zimu u toj zemlji. Svake zime domaće brdske željeznice, hoteli i drugi turistički objekti, kao što su spa centri, ostvaruju uspjehe zahvaljujući svojim ponudama kod svih zaljubljenika u zimske sportove. 

Ljeto na planini

Preko 80% austrijskih operatera žičara radi i ljeti. Ljeto u planinama se tokom godina sve više razvilo u jedan od najvažnijih stubova ovog sektora. Koncepti doživljaja žičara ljeti doveli su do pozitivnog razvoja cijelih turističkih regija. Korištenje planina ljeti obuhvata, između ostalog, brdski biciklizam, planinarenje, doživljaj prirode, objekte kao što su adrenalinski parkovi, zabavni parkovi ili umjetna jezera u planinskim selima.

Vodeći tržišni lider za žičare

Austrija je tržišni lider na području žičara i u cijelom svijetu priznata kada su u pitanju kvalitet i sigurnost postrojenja. Godišnje se u zimskoj sezoni preveze do 600 miliona osoba i ostvari do 55 mililona skijaških dana. Ovaj sektor se ne smatra samo najspremnijim za investicije nego se ubraja među one koji najviše investiraju u inovacije.

Visok stepen spremnosti domaćih preduzeća za investicije pretpostavka je za činjenicu da mnogo gostiju doživljava skijanje u Austriji posebno raznolikim i vrlo kvalitetnim te da gosti imaju koristi od najsavremenijih i najsigurnijih postrojenja.

Žičare se iz različitih razloga sve više koriste i u velikim gradovima. Služe kao alternativni prevoz osoba, kao rasterećenje postojeće infrastrukture ili za pristup uzvisinama s lijepim pogledom.

Primjer Kine

U Kini tržište proizvoda za aktivnosti na otvorenom i u slobodno vrijeme raste strelovitom brzinom i bilježi kontinuirane stope rasta. Kineski potrošači sve su više zainteresirani za zimske sportove, a dodjela organizacije Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine samo je dala dodatni poticaj kineskom tržištu proizvoda za zimske sportove. Skijaški sport se posljednjih godina razvio u trendovski sport kod Kineza srednje klase koji su oduševljeni sportaši. Trenutno u Kini ima više od 6 miliona skijaša s tendencijom rasta.

Stručno osoblje 

Sektor žičara je važan poslodavac u Austriji i osigurava oko 99.300 radnih mjesta na puno radno vrijeme, a od toga 17.300 radnih mjesta direktno kod operatera žičara. U pokrajinskoj strukovnoj školi u Halleinu u okviru troipogodišnjeg obrazovanja školuje se buduće tehničko osoblje za žičare. Međunarodni centar kompetencija u Salzburgu nudi dvoranu sa žičarama koja je izvanredno opremljena žičarama i liftovima za praktičnu nastavu u skoro realnim uvjetima.

Budućnost

U budućnosti će cjelogodišnje korištenje turističke infrastrukture imati sve veći značaj, naročito korištenje žičara u ljetnim mjesecima. Savremena mobilnost će biti sve važnija imajući u vidu brzinu, udobnost i opremu. Isto tako, pitanje upravljanja posjetiteljima na planini sve više postaje fokus ovog sektora. Doživljaji i otkrivanje novoga sve više se smatraju motivatorom za putovanje i odluku o destinaciji. Dobro razvijena infrastruktura ključ je pozitivnog doživljaja odmora.

listen