bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Šta zajednički imaju BMW-ov motor i Mercedes-ova zvijezda? Oni su iz Austrije. Zato što se u Austriji proizvode svi dijelovi koji su neophodni za automobil. Takođe i cijela vozila, kao što je npr. terensko vozilo sa zvijezdom. Automobilsku industriju u svijetu karakteriše intenzivno umrežavanje pojedinih kompanija. Austrija kao dobavljač dijelova za vozila i tehnologija, pri tom predstavlja važnog igrača.
listen

Međunarodno umreženi stručnjaci

Austrijska automobilska industrija nudi svojim međunarodnim kupcima usluge na mnogim poljima, bilo da se radi o proizvodnji karoserije, električnim komponentama i elektronici, motorima ili uslugama. Na dvije lokacije u Austriji osnovani su automobilski klasteri u kojima se lakšom saradnjom preduzeća potiču inovacije za nove proizvode ili proizvodne procese. Više od 700 austrijskih preduzeća - proizvođača motornih vozila i dobavljača za automobilsku industriju - brine o dobrom ugledu austrijske automobilske industrije.

Već godinama automobilska industrija CEE doživljava znatan razvoj. Austrija se nalazi u srcu regije i optimalno je integrirana u dobavljačke lance. Austrijska automobilska industrija je najbolje umrežena s Njemačkom. Skoro polovina cjelokupnog austrijskog izvoza odlazi u susjednu sjevernu zemlju. Osim toga, mnogi njemački automobilski koncerni imaju proizvodne pogone u Austriji ili imaju bliske kontakte s austrijskim dobavljačima.

Snaga inovacije

U proteklih 25 godina investirano je 7,8 milijardi eura u razvoj austrijske automobilske industrije. Ovdje se svake godine potroši skoro 20.000 eura po radnom mjestu na istraživanja. Nove tehnologije i koncepti mogu se brzo realizirati zahvaljujući ovim inicijativama. Kvalitet, sigurnost i ekološka svijest su pri tome u prvom planu.

Austrijska automobilska industrija raspolaže globalno vodećom stručnošću za motore i pogon na četiri točka i specijalizirana je za inženjering i proizvodnju prototipova. Austrijska preduzeća razvijaju i proizvode složene elemente, od agregata za pogon na svim točkovima preko motora s unutrašnjim sagorijevanjem pa do cilindara ili specifičnih komponenti. Austrijska preduzeća već danas sudjeluju u oblikovanju budućnosti svjetske mobilnosti, na primjer isporukom posebno efikasnih baterija za električna vozila.

Održiva mobilnost

Najveće promjene u automobilskoj industriji mogu se očekivati ponajprije na područjima okoline i energije. Imajući u vidu rastuće ekološke obaveze u cijelom svijetu i visoke troškove zbog onečišćenje okoline, austrijska preduzeća iz automobilske industrije se oslanjaju na proizvode koji smanjuju emisije i koji su energetski efikasni. To se tehnički postiže novim pogonskim sistemima i jednostavnijim načinom konstrukcije vozila.

Čista mobilnost je naročito jaka strana austrijske automobilske industrije. Na područjima Eco Powertrains, Eco Materials i Eco Design i Smart Production razvijaju se rješenja za sve aspekte održivosti koji štede resurse. Električna vozila s većom autonomijom te plug-in hibridna vozila imaju najbolje šanse za budući uspjeh na tržištu u sektoru „zelenih automobila“. Proizvođači motora istražuju električne i hibridne motore, te se bave modelima pogona na zemni gas i tečni gas.

Austrija je u samom evropskom vrhu na području laganih konstrukcija koje efikasno koriste resurse i štede energiju zahvaljujući svojoj multidisciplinarnoj stručnosti na području materijala. U poređenju s 50 najboljih evropskih regija na području laganih konstrukcija Gornja Austrija se nalazi na 19. mjestu, a na području kompozitnih materijala od metala na trećem mjestu. Bilo da se radi o čeliku, laganim metalima, plastici ili kompozitima: austrijski proizvodi sigurno kroče u budućnost. Osim tehničkih univerziteta koji pružaju vrhunske usluge automobilskoj industriji, postoji više od 50 vanuniverzitetskih istraživačkih institucija i/ili instituta koji su partneri preduzeća.

A što se tiče autonomne vožnje, iz Austrije dolazi visoka tehnologija za korisnike širom svijeta. Jedno bečko preduzeće je razvilo revolucionarnu skalabilnu i sigurnu platformu za kontrolne uređaje, koju mogu koristiti proizvođači automobila i dobavljači iz cijelog svijeta. Platforma spaja fleksibilnu arhitekturu i modularni sistem sigurnosti koji se može lako prilagoditi specifičnim zahtjevima kupaca, što predstavlja bitan doprinos održivoj i sigurnoj mobilnosti u budućnosti.
listen