bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Kvalitet i ideje austrijske modne i tekstilne industrije su traženi: Šeširi bečkog proizvođača šešira mogu se naći na policama Le Bon Marche-a (Pariz), Isetan-a ili HP France-a (Tokio), a nose ih Brad Pitt, Meryl Streep, Madonna i Yoko Ono. Lady Gaga, Rihanna i Michelle Obama za sebe su otkrile austrijski modni dizajn. Najlakše naočare na svijetu proizvedene su u Austriji i ovdje se nalazi najveća svjetska integrisana fabrika celuloze i viskoznih vlakana.
listen

U Austriji postoji više od 280 tekstilnih preduzeća s oko 12.000 zaposlenih. Visok stepen izvoza od 80% dokazuje da su austrijski tekstilni proizvodi diljem svijeta na dobrom glasu. Glavno prodajno tržište je Evropa. Afrika je najvažnije izvozno tržište za 160 pogona za kukičanje iz Vorarlberga: više od polovine kukičanih proizvoda odlazi u Nigeriju.

Osim tekstila za odjevnu industriju važni su i tekstil za domaćinstvo, te tehnički tekstil. Neka preduzeća u ovom sektoru su čak lideri na svjetskom tržištu, na primjer, na polju proizvoda od frotira ili proizvodnje industrijski izrađenih, visoko kvalitetnih vlakana od celuloze. Udio tehničkog tekstila u ukupnom prometu austrijske tekstilne industrije sada već iznosi više od 50%.

Domaću modnu scenu karakteriziraju vrlo mala preduzeća, a dizajneri pokrivaju različite tržišne niše. Austrijsku modu odlikuju orijentacija ka umjetnosti i ručni rad i materijali visokog kvaliteta. Mnoge austrijske marke i dizajneri vrlo su omiljeni na azijskom tržištu. Kako kupci tamo vole eksperimentirati, austrijski „avangardistički“ stil mode tamo odlično prolazi. 

Budući da su dovoljno udaljeni od drugih glavnih gradova mode, austrijski dizajneri mogu razvijati svoje ideje, a da ne moraju sklapati kompromise. Činjenica da su mali čini većinu ovih preduzeća izuzetno fleksibilnim, što je svojstvo koje je vrlo važno u kritičnim vremenima. 

Izazov sektora: ima sve manje kvalificiranih, povoljnih proizvodnih pogona koji se mogu posvetiti potrebama domaće modne scene. Stoga se proizvodnja prototipova i kolekcija sve više prebacuje u inostranstvo. Iako ovakav razvoj potencijalno dovodi do uštede troškova, on je daleko veći poduzetnički rizik. 

Istorija

Austrijska moda ima dugu tradiciju koja vodi porijeklo još od Habsburške monarhije. Tako je 1858. godine u Beču otvorena prva trgovina na svijetu s muškom markom, koja je istovremeno majka svih flagship trgovina. S trgovinama u Beču, Berlinu, Karlsbadu i Parizu, a sve ih je dizajnirao Adolf Loos, Knize je bila prva modna marka uopće koja se nije pozicionirala kao bečka, nego kao međunarodna marka.

Već 250 godina na zapadu Austrije, u Vorarlbergu, izrađuju se raznovrsni kukičani predmeti. Velik broj porodičnih preduzeća je otporan na krize, jer njihova struktura omogućava najbolji kvalitet, fleksibilnu organizaciju radnog vremena, brzu isporuku i osobnu brigu o tržištu. 

Wearables i tehnički tekstil

Rastuće tržište za Wearable Technologies nudit će idućih godina puno potencijala, prije svega na području zdravlja, zabave, industrije i sigurnosti. Wearables u tekstilu, na primjer, tlakomjer koji se duže vrijeme nosi na ruci, obavljaju pametne poslove i često su neposredno povezani s Internetom. 

Tehnički tekstili kao što su, na primjer, zaštitni tekstili, tekstili za korištenje u industriji, medicinski tekstili, tekstilni proizvodi za građevinske konstrukcije ili za unutrašnje uređenje automobila i aviona imaju poseban značaj u austrijskoj tekstilnoj industriji. Zemlja je u ovom području vodeća u Evropi.

Etika

Odgovornost za čovjeka i okolinu je vrlo važna za mnogobrojne domaće modne marke, naročito u pogledu proizvodnje. Prilikom proizvodnje one uzimaju u obzir:

  • korištenje organskog pamuka;
  • certifikat FAIRTRADE i GOTS;
  • transparentan i dokaziv proizvodni lanac;
  • najveću moguću socijalnu pravednost u proizvodnji;
  • najveću moguću ekološku neškodljivost;
  • najbolji mogući kvalitet za njihove klijente.

Strast

Izvanredno obrazovanje u domenu mode na Univerzitetu za primijenjenu umjetnost u Beču (Universität für Angewandte Kunst in Wien), na kojem su od početka osamdesetih godina djelovali kao profesori i još uvijek djeluju i međunarodne zvijezde, kao što su Karl Lagerfeld, Jil Sander, Vivienne Westwood, Viktor & Rolf, Raf Simons i Bernhard Willhelm, doprinijelo je tome da se austrijska moda danas može mjeriti sa samim vrhom međunarodnog svijeta mode.