bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrijska arhitektonska scena stekla je dobru reputaciju na međunarodnom nivou, kroz velike reprezentativne projekte, a posebno kod specijalnih projekata. Međunarodni klijenti mogu se osloniti na austrijsko znanje iz oblasti projektovanja. Na primjer, austrijski arhitekti na nov način koriste nove materijale, kao što je zakrivljeno staklo za jedinstvene fasade ili, na primjer, drvo. Ono se uvija, savija, zavaruje, tipluje i koristi se za enterijer i fasade. Uostalom za gradnju drvetom važi: Ona ima dugu tradiciju u Austriji i postoji stručno znanje, koje je internacionalno bez premca. Nije ni čudo što je najviša drvena kuća na svijetu projektovana od strane jednog austrijskog arhitektonskog biroa i realizovana od strane jednog austrijskog graditelja drvetom u Beču.
listen

Spektar usluga

U Austriji ima oko 5 000 arhitekata. Oni pružaju savjetodavne usluge, izrađuju nacrte, dizajniraju, planiraju građevinske projekte i prate njihovu realizaciju. Ti arhitektonski uredi nude široku paletu usluga, od cjelokupne visokogradnje preko dizajniranja unutrašnjih prostora pa sve do urbanističkih rješenja i prostornog uređenja. Od kompletne novogradnje pa do sanacije, rekonstrukcije i očuvanja zgrada austrijski arhitektonski uredi nude svoje stručno znanje u zemlji i inostranstvu.

Temeljito obrazovanje doprinosi visokom kvalitetu planiranja „Made in Austria“.

U vezi s austrijskim arhitektonskim uslugama posebno se mora naglasiti i dobra saradnja s drugim ekonomskim sektorima, te posebno stručno znanje o održivosti, svjesnom postupanju s materijalima i upravljanju sigurnošću.

Među austrijskim arhitektonskim uredima ima tradicionalnih kompanija s dugom istorijom koje realiziraju projekte u cijelom svijetu, ali prije svega su mali uredi ti koji zahvaljujući posebnim projektima dospijevaju u fokus javnosti. Tako, na primjer, zgrada Evropske centralne banke u Frankfurtu, projekt Musée des Confluences u Lyonu, Francuska, te međunarodni konferencijski centar Dalian u Kini nose potpis austrijskih arhitektonskih ureda.

Gradnja od drveta

U gradnji od drveta Austrija je na prvom mjestu. 2015. godine medijima je predstavljen projekat „HoHo Wien“. Drveni neboder sa svoje 24 etaže najviša je građevina te vrste na svijetu. Uvjet za ovu mješavinu je inovativni konstrukcijski sistem koji brine o maksimalnoj fleksibilnosti korisnih površina. Podupiruće betonske jezgre služe za opremanje infrastrukturom, a drvena konstrukcija za otvoreno korištenje zgrade je spojena. Udio drveta pri tome iznosi dojmljivih 74%.

Fokus na održivosti

Tehnologija pasivne kuće iz Austrije je također vrlo tražena u svijetu. Od svih dokumentiranih pasivnih kuća svaka peta se nalazi u Austriji. U cijelom svijetu skoro 40% referentnog energetskog područja (2,58 milijuna kvadratnih metara) potiče iz Austrije.

Na području održive gradnje mnogo toga se dogodilo posljednjih desetljeća. Pravne smjernice se mijenjaju, a tehničke mogućnosti se sve više poboljšavaju. U međuvremenu se grade kuće s viškom energije, tj. zgrade koje proizvedu više energije nego što je potroše. Austrijski arhitektonski uredi ovdje pokazuju izuzetnu otvorenost za istraživanje materijala, zahvaljujući kojima se, na primjer, fasade mogu koristiti za proizvodnju energije.

Stručnjaci iz Austrije

Arhitekti iz Austrije posjeduju temeljito, specifično stručno obrazovanje. Studij arhitekture u Austriji se može upisati na sljedećim obrazovnim ustanovama: