bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
200 godina star lider na svjetskom tržištu iz oblasti inovativne građevinske tehnologije? To u Austriji postoji. Kompanija osnovana 1819. poboljšala je provjeren tradicionalni građevinski materijal kao što je cigla, tako da odgovara najsavremenijim zahtjevima zaštite od toplote. Ove cigle simbolizuju odgovornu upotrebu resursa, nisku potrošnju energije i dugoročnu uštedu troškova. Primjer pokazuje sljedeće: Zaštita klime je prava prilika za održivost i predstavlja prednost u tržišnoj utakmici. Austrijske kompanije su u prvom planu i u oblasti BIM (modeliranje podataka o zgradama) za softverski podržano projektovanje, izvođenje i upravljanje zgradama.
listen

Osnovna ideja održive gradnje je spoznaja da su ekonomija, ekologija i društvo sistemi koji se međusobno prožimaju. Održivu zgradu odlikuje visoki ekološki, ekonomski i sociokulturni kvalitet. To rezultira dodatnom vrijednošću za okolinu i za društvo. U vezi s potrošnjom i emisijom CO2, udio sektora gradnje od 40% u cijeloj EU daleko je ispred saobraćaja i industrije. Korištenje novih tehnologija u izgradnji zgrada pruža ogroman potencijal za uštede. Energetski efikasne zgrade predstavljaju bitnu dopunu nositeljima obnovljivih energija kada se koristi smislena klimatska strategija.

Održiva gradnja obuhvata mnogo aspekata i zahtijeva specijalno planiranje, prave materijale i stručnu izvedbu. Na području tehnologije zgrada Austrija se u posljednjih 20 godina razvila u jednu od vodećih zemalja. Paleta se proteže od ultra modernih prozora i vrata preko ventilacijskih postrojenja prikladnih za pasivne kuće pa sve do automatskih grijanja na biomasu i solarnih postrojenja. Naravno da je i certificiranje zgrada dio austrijskog stručnog znanja i iskustva. Kupci iz cijelog svijeta će naći stručnjake za u Austriji za:

  • projektantske i savjetodavne usluge;
  • građevinske materijale;
  • tehnologiju gradnje;
  • obnovljive energije;
  • istraživanje i razvoj.

Međutim, austrijska preduzeća nisu uspješna samo u izradi novih koncepcija održivih zgrada. Energetska efikasnost se povećava sve češće pregrađivanjem i sanacijom postojećih zgrada tako da se režijski troškovi mogu znatno smanjiti.

Ogledni projekti - uzori na međunarodnom nivou

Austrijski ponuđači u svim područjima zelene gradnje zauzimaju vodeće pozicije. To je dokazano zahvaljujući nekoliko demonstracijskih projekata, na primjer, na projektu LISI-Haus. To je prvi austrijski doprinos konkursu Solar Decathlon, najznačajnijem takmičenju na području solarne i održive gradnje. Kuća LICI (LISI-Haus) kombinira lagani, modularni način gradnje, ekološke materijale i obnovljive energije u finansijski prihvatljivoj stanogradnji. LISi proizvodi dovoljno energije za zadovoljenje dnevnih potreba stanara.

Ili poslovni neboder EnergyPlus u kampusu Tehničkog univerziteta na Getreidemarktu: to je prvi poslovni neboder na svijetu koji predaje više energije u električnu mrežu nego što je potrebno za rad zgrade.

Ili pak drveni neboder „HoHo Wien“ s udjelom drveta od oko 75% od prizemlja. Njegovom izgradnjom projektanti su željeli pokazati mogućnost održive gradnje koja štedi resurse i tako dati svoj doprinos zaštiti klime. Jedan kubni metar ugrađenog drveta rasterećuje atmosferu za jednu do dvije tone CO2.

Ovi jedinstveni austrijski projekti ispunjavaju u svim dijelovima najviše arhitektonske zahtjeve, te više nego da ispunjavaju klimatske ciljeve EU. Mnogi austrijski stručnjaci, koji se poznaju zahvaljujući demonstracijskim projekatima, nastupaju zajedno na međunarodnom tržištu kako bi poboljšali mjesto kontakta između projektovanja i izvedbe, te potaknuli daljnje inovacije. Na taj način su realizirane, na primjer, prve pasivne kuće u Kanadi i Indoneziji, jer pitanje energetske efikasnosti u cijelom svijetu dobiva sve više na važnosti. To znači daljnji porast međunarodnog interesa za razvoj i rješenja iz Austrije u budućnosti.