bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Jedna od najvećih poslovnih zgrada hibridne drvene konstrukcije u svijetu (visina 21 metar, širina 16 metara i ukupna dužina od 120 metara) nalazi se u Austriji. U gradnji drvetom, pasivnim kućama i plus energetskim kućama, austrijske kompanije postavljaju standarde.
listen

Ako se u obzir uzmu svi ekonomski sektori koji su direktno ovisni o građevinarstvu, onda građevinski sektor spada među najznačajnije poslodavce u cjelokupnoj nacionalnoj ekonomiji. Građevinski sektor u bitnoj mjeri sudjeluje u stvaranju kapitala. Oko 70% cjelokupnih austrijskih osnovnih sredstava su građevine.

Sektor visokogradnje u Austriji predstavlja oko 4.250 preduzeća s otprilike 110.000 zaposlenih. Struktura preduzeća je vrlo različita. S jedne strane su velika preduzeća koja su orijentirana na poslove po principu „ključ u ruke“, a s druge strane su klasična obrtnička preduzeća s dvoje do deset zaposlenih. Broj jedan među austrijskim preduzećima zapošljava oko 10.300 radnika i ostvaruje promet od građevinskih djelatnosti od skoro 14 milijardi eura godišnje. 

Težište austrijskih nastojanja: održivost

Austrijska preduzeća iz sektora visokogradnje i građevinskih materijala su naročito uspješna na području ekologije u gradnji: ona grade prirodnim, ekološkim, obnovljivim materijalima koji se mogu reciklirati kao što su drvo, glina, vapnenac, kamen, te grade i izoliraju prirodnim materijalima.

U slučaju gradnje drvetom i uz korištenje proizvoda od drveta kao što su prozori, podovi, namještaj, austrijska preduzeća se ubrajaju među vodeća na međunarodnom planu. To isto vrijedi i za energetsku učinkovitost, ekološku gradnju koja štedi energiju (niskoenergetska kuća, pasivna kuća, plus energetska kuća) i za digitalizaciju u gradnji. 

Austrijska preduzeća ne reagiraju na izazove budućnosti samo na području energije i zaštite okoline nego i na području korištenja zgrada. Na primjer, u ovom sektoru postoje stručnjaci za integralnu i modularnu gradnju, višestruko korištenje i generacijski prilagođenu gradnju (fleksibilnost i pristupačnost).

Inovacije 

U pogledu materijala austrijska preduzeća imaju poseban know-how. Duga tradicija se kombinira s inovativnim rješenjima. Austrijska preduzeća razvijaju, na primjer, energetski posebno efikasan sistem za unutrašnju izolaciju, suhi beton koji se može obraditi bez miješalice, jedinstvenu ispunjenu ciglu, te automatski proizvedene armature za gradnju armiranim betonom. 

Sjajna budućnost

Urbanizacija koja brzo napreduje u zemljama u razvoju i zemljama u usponu otvara građevinskoj industriji tržište u budućnosti. Na primjer, do 2025. godine tržišni opseg na području visokogradnje u Aziji i na Pacifiku će rasti tempom od 7% godišnje. 

Najveće mogućnosti u visokogradnji nastaju zbog nužnosti da se stvore socio-ekonomski prihvatljive ugovorne strukture u urbanim područjima i da se stavi na raspolaganje plativa stanogradnja u gusto naseljenim područjima, što se treba osigurati novim materijalima, savremenim načinom gradnje (serijski modularni način gradnje) i naprednim alatima za projektovanje (fokusiranjem na digitalno građevinarstvo i integralno projektovanje).

Na području digitalizacije ulažu se veliki napori da se u lancu novostvorene vrijednosti gradnje etablira tehnologija „Building Information Modeling (BIM)“.

Građevinski materijali budućnosti: osim ekološki prihvatljivih građevinskih materijala bez štetnih tvari od velikog značaja su, prije svega, rješenja koja povećavaju energetsku efikasnost (izolacija).

Budući trendovi u visokogradnji su: zelena gradnja, gradnja drvetom, energetska efikasnost, pametna gradnja (ultra laki beton, pametni građevinski materijali), građevinska robotika i zdrava klima stanovanja korištenjem organskih građevinskih materijala.