bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module

Austrijska industrija elektronike ima stopu ulaganja u istraživanja od 21%, što je svrstava među vodeće u Evropi. Ova investicija u inovacije pokazuje impresivne rezultate. Tako na primjer, evropski lider na tržištu visokokvalitetnih štampanih ploča dolazi iz Austrije, kao i jedan od vodećih svjetskih proizvođača poluprovodnika. Njegovi mikročipovi se koriste u mobilnim telefonima, čitačima e-knjiga i kompjuterskim tomografima. Lider na svjetskom tržištu elektronskog upravljanja motorima za namještaj podesiv po visini takođe je kompanija iz Austrije. A ko posjeti spektakularni muzej MAXXI u Rimu, koji je projektovala Zaha Hadid, vidjeće savremenu umjetnost u posebnom konceptu osvjetljenja, koji je razvio i implementirao austrijski specijalista za osvjetljenje.

listen

Industrija elektrotehničkog inženjerstva i elektroničke industrije je drugi po veličini industrijski poslodavac u Austriji. S troškovima za istraživanja većim od 20.000 eura po jednom radnom mjestu ovaj sektor izdvaja najviše za istraživanja u zemlji. 

Ovaj sektor nudi rješenja koja imaju budućnost na mnogim područjima kao što su automatizacija i digitalizacija, analitika podataka, energetska učinkovitost, komponente za  transport i tehnologiju gradnje, razvoj specijalnih elemenata za prometnu telematiku, tehnologije za automobilsku industriju na području upravljanja i pogonske tehnike ili analogni integrirani rasklopni krugovi za potrošačku elektroniku i medicinsku tehnologiju.

Bilo da se radi o LED rasvjeti, generatorima ili tramvajskim kompozicijama - elektroničke komponente iz Austrije tražene su na međunarodnom tržištu, a globalna umreženost austrijskih preduzeća vrlo je velika. Preko 80% proizvoda ove industrije izvozi se u 150 zemalja svijeta. 

Izvrsnost u svim veličinama

Osim preduzeća s mnogobrojnim područjima koja posluju globalno i koja u Austriji imaju centre za istraživanje i razvoj, te pogone za proizvodnju kvalitativno vrhunskih proizvoda, ovdje postoje mala i srednje velika preduzeća koja su, zahvaljujući svojim specifičnim proizvodima i rješenjima, na međunarodnom tržištu vrlo uspješna.

Jedno austrijsko obiteljsko preduzeće s istorijom dužom od sedam desetljeća, specijalist za sisteme punjenja baterija, razvilo se u svjetskim razmjerima u vodećeg proizvođača solarnih izmjenjivača, koji služe za dobivanje struje iz sunčeve energije, te je time postalo predvodnik na području obnovljivih energija.

Tržišni lider na području dekorativne rasvjete prostorija i vanjske rasvjete također je obiteljsko preduzeće iz Austrije. Preduzeće sa oko 3000 radnika i 50 operativnih distribucijskih društava posluje u cijelom svijetu.

Specijalist za elektroniku iz Austrije naročito je zaslužan za zdravlje i opći dobar osjećaj ljudi u cijelom svijetu. Njegove kontrolne jedinice i operativni elementi za kancelarijski namještaj namjestiv po visini, krevete, stolce za masažu i relaksaciju prilagođavaju se individualnim potrebama kupaca i tržišta. Stopa izvoza preduzeća iznosi 100 %. 

Jedna mlada high tech tvrtka bavi se razvojem, proizvodnjom i prodajom SSD tvrdih diskova visokog kvaliteta. Jedno drugo austrijsko preduzeće specijaliziralo se za elektromotore, pretvarače frekvencije i pogonske sisteme koji imaju najrazličitiju primjenu: u alatnim mašinama, pumpama i transportnim trakama, ali i u električnim biciklima. 

Isto tako i vodeći proizvođač kablova, vodova i kablovskih setova za automobilsku industriju, liftova i pokretnih stepenica potiče iz Austrije. U kontrolne jedinice za industrijska postrojenja iz Austrije ne samo da vjeruje poznati proizvođač ambalaže za pića, nego i Audi ili BWM. 

Pogled unaprijed

Industrija 4.0: Digitalna umreženost proizvodnje nudi preduzećima u industriji elektrotehnike ogromne mogućnosti i postavlja pred istraživanja na tom području stalno nove zadatke. Austrijski ponuđači inteligentnih automatizacijskih rješenja utiru put industriji sutrašnjice.

Još jedna tema budućnosti, a kojom se austrijska preduzeća bave već duže vrijeme, jest energetska učinkovitost. Ovo pitanje prati razvoj na područjima automatizacije i energetske tehnologije, te će njegov značaj biti sve veći.

Digitalizacija napreduje i na području potrošačke elektronike fokusirajući se na Internet stvari, a austrijska preduzeća i ovdje imaju spremna rješenja. Austrijske stručnjaci iz ovog sektora se bave i analizom i vrednovanjem podataka (big data) počevši od zdravstvenog sektora preko industrije i mobilnosti pa sve do društvenih mreža i pitanja sigurnosti podataka.

E-kompetencija

Velika izdvajanja za istraživanja i izvrsno obrazovanje garantiraju isporuku kvalitativno vrhunskih proizvoda i usluga austrijskih preduzeća. Osim jedinstvenog dvojnog sistema obrazovanja i tehničkih škola /HTLs (Höhere Technische Lehranstalt)/ u kojima austrijska omladina stiče obrazovanje za stručne radnike, austrijska elektronička industrija se može osloniti na dobro tehničko obrazovanje na austrijskim fakultetima, kao što su tehnički univerziteti, na primjer, TU Wien, TU Graz. 

Osim toga, više od 50 vanuniverzitetskih istraživačkih institucija i/ili instituta kooperacijski su partner preduzeća. Međunarodni timovi istraživača razvijaju inovativna rješenja i brinu se o odlučujućoj kompetitivnoj prednosti.