bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Bez obzira da li se radi o mliječnim proizvodima, hljebu ili kobasicama, austrijski prehrambeni proizvodi se izvoze u 180 zemalja. Najveći svjetski proizvođač energetskih pića je iz Austrije. Austrija je veoma uspješna na međunarodnom nivou u pogledu džemova, topljenog sira i ledenog čaja. Bečka kultura kafea proizvela je brojna ukusna peciva koja su popularna širom svijeta. A tirolski planinski sir i ulje od sjemenki bundeve iz Štajerske zaštićeni su regionalni EU-proizvodi.
listen

Među „kraljeve izvoza“ austrijskog sektora hrane i bezalkoholnih pića ubrajaju se, osim energetskih pića, limunada i ledenog čaja, slatkiši i peciva, te ostali specijaliteti. Od pristupanja Evropskoj uniji 1995. godine izvoz proizvoda prehrambene industrije povećao se za 500%. Austrijskim proizvođačima posebno je važna regionalna raznolikost proizvoda i održivost proizvodnje. 

U Austriji s jedne strane postoje tradicionalna preduzeća s mnogo iskustva, a s druge strane nova preduzeća i razvojne kompanije koje se priključuju velikoj kulinarskoj kulturi zemlje zahvaljujući svojim vlastitim idejama. Veliki broj austrijskih preduzeća su mala i srednje velika preduzeća, što omogućava snažnu orijentiranost prema kupcima i poseban fokus na kvalitet proizvoda. Osim toga, austrijska preduzeća se u velikoj mjeri oslanjaju na regionalno porijeklo i na filozofiju zdravlja.

Tradicija i međunarodni uspjesi

Austrijski sektor hrane i bezalkoholnih pića ima mnogo preduzeća čija istorija seže sve do devetnaestog vijeka. Zahvaljujući svojoj svijesti o tradiciji i uspješnim inovacijama, oni doprinose dobrom ugledu Austrije kao isporučitelja proizvoda najvišeg kvaliteta. 

Jedan uspješni developer, proizvođač, oplemenjivač i distributer trajnih, neohlađenih namirnica i pića u sektoru premium kvaliteta se također može osvrnuti na istoriju dugu 160 godina, kao i austrijsko porodično preduzeće koje svoje sokove, ledeni čaj i čaj izvozi danas u 70 zemalja. 

Istorija jednog preduzeća koje se posvetilo isključivo začinima seže do 1881. godine, kada je osnovan mlin za papriku, a udio njegovog izvoza iznosi oko 70%. Lider u Austriji na tržištu marmelada i meda danas zapošljava 300 radnika, a svoje korijene vuče iz staroaustrijskog pogona „Obstdampfwerk“. 

U cijelom svijetu su poznate napolitanke punjene kremom od lješnjaka jedne tradicionalne austrijske kompanije koja na svojim pakovanjima nosi simbol grada u kojem je osnovana - crkvu Sv. Stjepana u Beču. I dan danas se ovaj specijalitet proizvodi u glavnom gradu. 

Nove interpretacije napitaka

Jedno je austrijsko energetsko piće, inspirirano funkcionalnim pićima s Dalekog Istoka, krenulo na svoj svjetski put zahvaljujući jedinstvenom marketinškom konceptu. Od 1980-tih godina ono je izvozni hit i pije se u skoro 170 zemalja svijeta. 

Paletu energetskih pića proširuje i jedno drugo austrijsko preduzeće proizvodima od zelenog čaja koji su prirodni i ekološki neškodljivi. Napici su bez laktoze i glutena, „ekološki prihvatljivi“ i certificirani za vegane.

Osvježavajuće piće od algi također dolazi iz Austrije i uspješno je na međunarodnom tržištu. Na najvećem svjetskom prehrambenom sajmu ANUGA u Kölnu dobilo je nagradu „taste 15“ za top inovaciju 2015. godine.

Uživanje s dobrom savješću

Budućnost će donijeti promijenjeno ponašanje potrošača za sektor hrane i bezalkoholnih pića, za koje su austrijska preduzeća već sada vrlo dobro pripremljena. Ona su fleksibilna u  dizajniranju proizvoda, mnoga od njih ne proizvode robu masovne potrošnje, već su igrači koji imaju svoje tržišne niše, što olakšava optimalno prilagođavanje novim kretanjima u razvoju. Austrijski proizvodi su vodeći na područjima hrane budućnosti, eko-hrane i funkcionalne hrane, te na području proizvoda za osobe koje imaju neki od oblika netolerancije. 

Potrošači očekuju proizvode koji će poticati zdravlje, prirodne i ukusne proizvode u kojima se ne nalaze hemijska biljna zaštitna sredstva. Stoga je kontinuirano praćenje proizvodnog lanca naročito važno. Oznaka kvaliteta AMA za mlijeko i mliječne proizvode je, na primjer, uključena u osiguranje kvaliteta u cijelom proizvodnom lancu od sirovog mlijeka do mlijeka za konzumiranje i mliječnih proizvoda, te postavlja više standarde od zakonski definiranih kriterija.

Također i velika ponuda regionalnih proizvoda austrijskog sektora hrane daje veliki doprinos zaštiti okoline. Kao prvo, proizvođači posebno paze na zaštitu okoline i čiste vode, a drugo kratki transportni putevi smanjuju štetne emisije.

Bitna tema je i zdrava ishrana. Trend prema vegetarijanskim i veganskim proizvodima, ishrana s malo masnoća, manje sladila i više organskih namirnica nude austrijskim preduzećima u sektoru hrane nove mogućnosti. 

I na polju pakovanja se utiru novi putevi. Tako se jedno austrijsko energetsko piće pakuje u posude od parpirnatog laminata, vrstu pakovanja koje ima bolju ekološku bilancu nego klasična aluminijska pakovanja.

listen