bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Budućnost pripada gradu i iznad svega Beču: Deseti put zaredom, austrijska prestonica je od strane konsultantske agencije Mercer proglašena za najbolji grad za život na svijetu. Doseljenici iz drugih zemalja takođe cijene Beč. Dunavska metropola postigla je maksimalan rezultat u oblastima kvaliteta vode, zdravstvene zaštite, kanala, javnog prijevoza i škola. Stoga je razumljivo da su austrijske, i posebno bečke nekretnine, traženi investicioni objekti.
listen

Nekretnine su trenutno jedina mogućnost održivog ulaganja kapitala na način da on donosi dobit. Restrukturiranja u svjetskoj ekonomiji i očekivani rast stanovništva u zemljama u usponu i zemljama u razvoju povećavaju potrebu za atraktivnim nekretninama. Želja za individualnošću raste u cijelom svijetu, granice između stanovanja i rada se brišu sve više, a urbana područja rastu. Pružatelji usluga u sektoru nekretnina reagiraju na ova kretanja fleksibilnim ponudama i inovativnim metodama upravljanja.

Austrijska tradicionalna preduzeća poznaju tržište u zemlji, međutim savjetnici i posrednici za nekretnine u Austriji djeluju i prekogranično, što počiva na dobrim i ranim kontaktima, te mrežama sa susjednim istočnim zemljama. I odjeli za nekretnine austrijskih banaka posjeduju veliko znanje o tržištu Srednje i Istočne Europe (CEE) i imaju dugogodišnje kontakte. 

Austrijske stručnjaci u sektoru nekretnina i upravljanja nekretninama pružaju usluge za sve vrste objekata, od razvoja projekta, održavanja i popravaka do klasičnog upravljanja nekretninama, analize portfelja i pružanja savjetodavnih usluga za investicijske objekte.

Investicijski objekti

Niske kamate dovode do toga da nekretnine dobivaju na atraktivnosti kao oblik ulaganja. Između 2010. i 2015. godine cijene stanova su u prosjeku porasle za više od 20%. Osim glavnog grada Beča trenutno su sve više u fokusu ulagača glavni gradovi pokrajina Salzburg, Graz i Linz.

Traže se prije svega privatne stambene zgrade u kojima se iznajmljuju stanovi i stanovi u vlasništvu. One omogućavaju povećanje vrijednosti, te tekuće prihode od iznajmljivanja. Austrijski stručnjaci na području nekretnina pružaju podršku svojim kupcima u donošenju ispravne odluke u vezi s lokacijom, infrastrukturom i veličinom stana. 

Pružatelji kompletnih usluga na području nekretnina preuzimaju procjenu nekretnine, analizu portfelja i savjetodavne usluge za investicijske objekte, razvoj projekta, dubinsko snimanje (due diligence), upravljanje portfeljem, te finansiranje i controlling nekretnina.

Održivost

Značaj održivosti i ekologije u arhitekturi, poslovanju nekretninama, gradnji kuća i urbanoj izgradnji bit će sve veći i veći. Štedljivo korištenje građevinskog zemljišta, primjena zdravih i prirodnih materijala, te ekološko dobivanje energije igraju sve veću ulogu i prilikom odabira stanova.

Austrijski stručnjaci za nekretnine poznaju trendove i inovativna rješenja. Bilo da se radi o energetskoj neovisnosti i energetskoj efikasnosti u izgradnji i upravljanju zgradama, gradnji i stanovanju u drvetu ili povećanju efikasnosti digitalizacijom u gradnji i upravljanju zgradama (BIM), preduzeća u ovom sektoru imaju sigurnu budućnost.

listen

Osveženo: : 31. May 2022