bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
 U svakoj Lego kockici sadržano je austrijsko znanje. Zato što kompanija Lego za svoje plastične komponente koristi mašine za brizganje plastike iz Austrije. Ko leti u A380, najvećem putničkom avionu na svijetu, gleda na dijelove trupa i krila austrijske proizvodnje. Ovo su samo dva primjera jake međunarodne tržišne pozicije austrijskih kompanija iz industrije hemijskih i plastičnih proizvoda, čija stopa izvoza iznosi oko 70%. Mnoge od tih kompanija su tradicionalne kompanije, koje su zahvaljujući svom pionirskom radu i inovacijama u samom svjetskom vrhu. A pozitivan razvoj u austrijskoj hemijskoj industriji i industriji plastike se nastavlja. To garantuju odlično obrazovanje naših zaposlenih i visoke stope ulaganja u istraživanja - dvanaest procenata u farmaceutskom sektoru!
listen

Austrijska industrija plastike obuhvata cjelokupni lanac novostvorene vrijednosti u području plastike, od sirovina do proizvoda. Tu spadaju:

  • proizvodnja sirovina;
  • proizvodnja mašina za plastiku;
  • izrada alata i kalupa;
  • obrada plastike;
  • usluge specifične za plastiku i
  • istraživačke institucije, te institucije za obrazovanje na području plastike.

Regionalni klaster za plastiku omogućava usku saradnju između različitih područja u tehnici, razvoju i obrazovanju u Austriji. Među preduzećima unutar ove industrijske djelatnosti nalaze se i globalni igrači i predvodnici u tržišnim nišama koji svojim kupcima isporučuju održive proizvode najvišeg kvaliteta.

Hemijska industrija omogućava inovacije na kraju proizvodnog lanca. Kao industrija koja ima kontakt s mnogim sektorima, sektor plastike je povezan s mnogim drugim poljima kao što su mehatronika, informacijska tehnologija, medicinska tehnologija, proizvodnja automobila. Pri tome je dobra komunikacija s kupcima recept za poseban uspjeh ove industrije u Austriji koja je vrlo cijenjena radi svoje pouzdanosti.

Prisutnost u cijelom svijetu

Austrijska industrija plastike i hemikalija djeluje globalno. Tako se, na primjer, u Hemijskom parku u Linzu, Gornja Austrija, već nekoliko godina nalazi svjetski istraživački centar jednog prvobitno danskog preduzeća. Ovdje 350 radnika radi na istraživanjima materijala budućnosti. Austrija ima i globalno vodeće preduzeće u području hemijske industrije i metalurgije s podružnicama u Kanadi, Sloveniji, Japanu i Kini. Usput budi rečeno to preduzeće je osnovano već 1898. godine. Jedan od najvećih proizvođača robe široke potrošnje na svijetu nabavlja svoju ambalažu od austrijskog proizvođača plastike i ambalaže.

Saradnja za optimalna rješenja

Austrijske kompanije za proizvodnju plastike odlikuje naročita sposobnost za saradnju. Stoga rade na aktuelnim temama u okviru platformi s univerzitetskim i vanuniverzitetskim istraživačkim partnerima. Tako je inicijativa Smart Plastics profesionalna mreža usluga i know-howa za projekte u području u kojem se preklapaju mehatronika, plastika i dizajn. 17 partnera koristi članstvo u okviru platformi za saradnju i inovacije. Drugi oblici saradnje su posvećeni temama kao što su lagana izgradnja, te fleksibilizacija i optimizacija proizvodnje. Klaster za plastiku, kao mreža za industriju plastike u Gornjoj Austriji i susjednim zemljama, radi intenzivno na polju bioplastike.

Izvrsno obrazovanje

Izvrsni inženjeri čine ekonomsku industriju hemikalija i plastike u Austriji posebno konkurentnom. Dvojni sistem obrazovanja naučnika je uzor mnogim drugim zemljama. Osim toga postoje i strukovne škole i više tehničke škole kojima je težište obrazovanja na plastici, stručni studij na univerzitetu primijenjenih znanosti i univerzitetski studij na Univerzitetu za rudarstvo u Leobenu (Montanuniversität Leoben) i Univerzitetu Johannes-Kepler u Linzu (Johannes Kepler Universität Linz).

Zaštita okoline u fokusu

Društveno odgovorno djelovanje je svjetska dobrovoljna inicijativa hemijske industrije za poboljšanje zdravstvene, sigurnosne i ekološke situacije. Austrija je bila prva zemlja u kojoj se provela eksterna provjera pridržavanja smjernica društveno odgovornog djelovanja. Vanjske kontrole su obavezne za austrijske kompanije koje sudjeluju u inicijativi. Na taj način Austrija zauzima jedinstvenu poziciju u Europi.

U mnogobrojnim oblicima primjene plastika štedi daleko više energije i resurse nego što je bilo potrebno za njenu proizvodnju. Stalni daljnji razvoj i trend prema laganim proizvodima od plastike doprinose tome da se koristi samo toliko materijala koliko je neophodno za sigurno funkcioniranje proizvoda.

Austrijska hemijska industrija ima izrazito biogenu sirovinsku osnovu. Klaster za plastiku intenzivno se bavi ovom temom. U proizvodnji austrijskog biodizela skoro 40% korištenih sirovina potiče od otpada. To je u međunarodnim mjerilima vrhunska vrijednost. Još jedna stvar dodatno pojašnjava činjenicu da ova industrija preuzima odgovornost za budućnost: u Austriji se odustalo od korištenja palminog ulja.

listen