bosanski/srpski
Inhalt

Pregled

Standard Content Module
Austrija je bio-zemlja broj jedan u Evropi, mjereno procentom površine za uzgoj organske hrane. Više od 20.000 poljoprivrednih gazdinstava ovdje radi organski, svaki šesti austrijski poljoprivrednik je organski farmer. Svaki peti hektar obradivog zemljišta se obrađuje u skladu sa smjernicama organskog proizvodnje. Od 1995. godine, žig kvaliteta osigurava visok kvalitet austrijskih organskih proizvoda.
listen

Ovaj sektor obuhvata proizvođače organske hrane općenito, organsko vino, organsko meso, organske mliječne proizvode, organska pića i organske dodatke hrani, te mjesta za kontrolu organskih proizvoda. Ideja vodilja organske proizvodnje je najviši kvalitet namirnica ekološki prihvatljivim korištenjem zemljišta, sirovina i energije. Ciljevi organskog uzgoja su zatvoreni materijalni ciklusi koji se sami reguliraju bez uticaja ljudi.

Organska poljoprivredna proizvodnja u Austriji ima naročito dugu tradiciju. Još 1920-ih godina službeno je registrirana prva organska farma. Dobar razvoj organskih farmi u Austriji ima veze i s topografskim okolnostima. 70% zemlje brdski su krajevi koji jedva da dopuštaju strukture intenzivne poljoprivrede, te pogoduju ekološkom načinu rada.

Za preduzeća u ovom sektoru je od velike važnosti najveći svjetski sajam organskih proizvoda Biofach s 2.300 izlagača i skoro 50.000 posjetitelja iz 130 zemalja, a koji se svake godine održava u Nürnbergu.

Privatne marke

Veliki val prelaska na ekološku proizvodnju zahvatio je Austriju u 90-im godinama prošlog vijeka, kada je jedan domaći lanac trgovina stavio organske namirnice na police u svim svojim trgovinama. Na taj su se način ponuda i potražnja mogli međusobno dobro uskladiti, a proizvođači organske hrane su imali dugoročno osiguranu prodaju svojih proizvoda. Uspjeh je opravdao ambiciozan pokus: samo nekoliko godina kasnije svaki trgovački lanac imao je svoju vlastitu marku organskih proizvoda u asortimanu. Na području privatnih marki austrijski organski proizvodi su na samom čelu. Osim ekološkog efekta, ključni marketinški i prodajni argumenti su i regionalno porijeklo, te zaštita životinja i okoline.

Kvalitet, inovacijski duh i raznolikost

Na međunarodnoj razini austrijske organske proizvode prije svega odlikuje njihov izvanredan kvalitet. Međutim, ističu se i raznovrsnost proizvoda i inovativnost austrijskih malih i srednje velikih preduzeća. Austrijski sektor ne proizvodi robu masovne potrošnje; on proizvodi omiljene specijalitete na međunarodnoj razini.

Austrijski proizvođači organske hrane uspješno plasiraju sir i mliječne proizvode, meso i suhomesnate proizvode, sokove, hljeb i pecivo, proizvode od bučinih koštica, čokoladu, cerealije i dodatke hrani.

U Austriji se nalaze preduzeća s dugom tradicijom i eko-pioniri koji su, na primjer, nudili organski čaj, kombinacije začina ili čokoladu već od 1980-ih, te nova preduzeća koja se pozicioniraju s proizvodima kao što su organski dodaci hrani ili pića od organskog čaja bez šećera.

Unatoč maloj strukturi, austrijske kompanije koje se bave organskom proizvodnjom drže svoju poziciju na svjetskim tržištima, jer imaju inovativne ideje, profiliraju se daljnjim razvojem proizvoda i izvanrednom brigom za kupce. Kako se radi o malim preduzećima, fleksibilno mogu ispuniti posebne želje kupaca u malim serijama.

Dva primjera inovativnosti austrijskih preduzeća koji su bili predstavljeni i na sajmu Biofach u Nürnbergu: dodaci hrani, naravno eko kvaliteta, te proizvođač meda čije su pčele skupljale nektar na zajamčeno ekološki čistim mjestima kao što su parkovi prirode.
listen